Çek valf veya çek vana olarak bilinen emniyet elemanları, içinden geçen akışın geri dönmesini engellerken sıvıların tek yönlü akışına olanak sağlarlar.
Çek valfler kullanım alanlarına göre çeşitli malzemelerden üretilebilirler. Piyasada genellikle pirinç, döküm, paslanmaz, alüminyum ve pprc plastik malzemeden üretilenleri mevcuttur. Makine sektöründe birçok alanda karşımıza çıkabilir. Özellikle su ve yangın tesisatları, kazan daireleri, sıhhi tesisatlar ve hidrolik sistemlerde sıklıkla kullanılırlar.
Makalede Neler Var?
Çek Valfler (çek vana) Nasıl Çalışır?
Çek valfler, tek yönde akışa müsaade eden emniyet elemanlarıdır. Çek vanaların çalışma prensipleriyle günlük yaşantımızda farkında olmadan da olsa kesinlikle karşılaşmışızdır. Çek vanaları otomobil, bisiklet vb. tekerlerinde, futbol toplarında vs. bulunan siboplara benzetebiliriz. Şişirmek istediğimizde hava akışının geçişine izin veren ve kullanımda akışı kaçış yönünde engelleyen sipoplarla benzer çalışma prensibine sahiptirler. Akışkan bir yönde geçişi kolay yaparken diğer yönde engellemeye uğrar ve kaçak, sızıntı meydana gelmez.
Çek Valf Çeşitleri Nelerdir?
Çek valfler, diğer isimleriyle çek vanalar, özellikle otomotiv sektöründe çokça kullanıma sahiptirler. Kullanım yerlerine ve üretilecekleri malzemelere göre çeşitlilik gösterirler. Basınç kaybı, kapanma karakteristiği, satın alma ve kullanım maliyetlerine göre tercih sebepleri değişebilir. Tilting, wafer, dual tip, çalpara, disko, yaylı ve toplu olarak çeşitleri bulunmaktadır.
Çek Valf Örnek Kullanımları
Çek Valfler Nerede ve Nasıl Kullanılmalıdır?
- Yangın pompası çıkışlarında çek vanalar kullanılması gerekir.
- Yangın pompası ve yükseltilmiş depo gibi birden fazla su kaynağının kullanıldığı sistemlerde kullanılmalıdır.
- Çek vanalar, dikey veya yatay montaj için onaylı oldukları konuma göre su akışının dikey hatlarda yukarı yönde olacağı şekilde kullanılmalıdır.
- İtfaiye bağlantı ağzı hattında çek vanalar kullanılmalıdır.
- Yer altında kullanılan çek valflerin bakımı için su geçirmez, donmaya dirençli vb. tedbirler alınmalı ve erişilebilir olmalıdır.
- Kelebek vananın klapesinin açılıp kapanması için uygun mesafelere monte edilmelidir.
- Yaysız çekvalfler sadece yatay, yaylı çekvalfler hem yatay, hem de dikey olarak kullanılabilirler.
- Kullanılacakları yerde kapanma hızları (yavaş/kapalı) dikkat edilerek seçilmeli ve kullanılmalıdır.
Çek Valf Çalışma Prensibi
Teknik konularla ilgili yazılar yazmaya devam ediyorum. Sormak istediğiniz soruları ve hakkında yazmamı istediğiniz konuları yorum yaparak bana ulaştırabilirsiniz.
İyi günler, Bodrum da bir sitede yöneticim şehir suyu veya kuyudan gelen su evvela su deposuna gidiyor ve depodan meyilli olan arazideki üst kısmındaki evlere su bompalanıyor en az 20 eve bu evlere giden su borularına chek valve takma ihtiyacı varmıdır basılan suyu geri akmasını önlemek için.
Teşekkürler
Aslında yukarıda sorumun yanıtını verilmiş genede teşekkürler