Post Image
2115

Komparatör Nedir? Komparatör Nasıl Okunur?

Komparatör nedir? Komparatör nasıl okunur? Komparatör saati neye denir? Komparatör nasıl kullanılır? Tüm bu soruların yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Komparatör, genellikle imalat yapılan yerlerde mukayeseli ölçümlerde, küçük ölçü birimlerinin ölçülmesi ve geometrik ölçüm farklılıklarının belirlenmesinde kullanılan ölçü aletidir. Diğer bir isimle ölçü saati veya komparatör saati olarak da söylenir. Atölyelerde en çok kullanılan ibreli ölçü aletidir.

Komparatörler, 1-0,1-0,01-0,001 mm gibi hassas ölçüleri ölçebilirler. Hassesiyetleri 0.01 mm – 0.001 mm arasında değişirken ölçü aralıkları 0-0.25 mm, 0-0.5 mm, 0-1 mm, 0-5 mm, 0-10 mm, 0-30 mm arasında olabilir.

Komparatör nedir? Komparatör saati neye denir?

Komparatör Kaç Kısımdan Oluşur?

Komparatör, komparatör saati ve komparatör sehpa ile bağlama parçaları olmak üzere iki kısımdan oluşur. Komparatör saatinin bir kadranı ve bu kadran merkezinde dönen bir ibresi bulunur. Bu ibrenin saat çevresindeki bir tam turunda komparatör saatinin ucu 1 mm aşağı ya da yukarı yönde hareket eder. Ayrıca saat çevresi 100 eşit parçaya bölünmüştür. Bu durumda saat üzerindeki iki çizgi arası 1/100 = 0.01 mm’ye tekabül eder.

Komparatör saati ve Komparatör sehpası

Komparatörlerin Kullanım Amacı Nedir?

Komparatörler, başta küçük ölçülerin ve geometrik şekil değişimlerinin okunmasında bizlere yardımcı olurlar. Aynı zaman da iç ve dış çap kontrolü yapabiliriz. Aynı anda çok boyutlu kontrol, derinlik ve yükseklik kontrolü, yüzeye diklik kontrolü, el ile doğrusal hareketin kontrolü, karşılıklı konum kontrolü, salgı-yalpa kontrolü ve derinlik kontrolü yapılabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Mapa Nedir? Ne İşe Yarar?

Komparatör Nerede Kullanılır?

Özellikle makine parçası üreten fabrika ve atölyelerde kullanılan ölçü aletleridir. Kalibre kontrolleri ve ayarları belirli periyotlarda yapılır.

Komparatör Nasıl Kullanılır?

Komparatörler kullanım için düz bir zemine ihtiyaç duyarlar. Öncelikle ölçü aletimizin ayaklarını düz bir zemine sabitleriz. Kontrol edeceğimiz parçayı da bu düz zemine yerleştiririz. Komparatör ucunu değdirerek komparatörümüzü sıfırlarız. Son olarak ibredeki hareketi gözle kontrol ederiz. İbrenin kabul edilen tolerans değerleri arasında kalmasını isteriz. Öyle de oluyorsa, bir problem yok demektir.

Unutmamamız gereken nokta, komparatör ölçme ucuna ince yağ ve gres yağı temas etmemelidir.

Komparatör Nasıl Okunur?

Yukarıda da bahsettiğim üzere komparatörün üzerinde komparatör saati vardır. Komparatör saati üzerinde ibre bulunur. Bu ibrenin bir tam turu, ölçme ucunun 1 mm oynadığını gösterir. Saat çevresi 100 eşit parçaya bölündüğünden dolayı da iki çizgi arası 0,01 mm’dir.

Küçük bir komparatör ölçme örneği ile konuya açıklık getirirsek; saatte bulunan ibre kadran çevresinde 1 tam turunu tamamlar ve 15 çizgi de fazladan ilerlerse, ölçme ucu 1,15 mm hareket etmiş olur.

Komparatör nedir? Komparatör

İlginizi çekebilir: Kumpas Okuma Örnekleri

Komparatör nedir?” Sorusu ile başladığımız yazımızı “komparatör nasıl okunur?” sorusuna verdiğimiz yanıt ile sonlandırmış olalım. Konuyla ilgili sormak istediğiniz her türlü soruyu aşağıdaki yorum alanından sorabilirsiniz.

BENZER YAZILAR

1
Kimler Neler Demiş?

avatar
1 Yorum
0 Cevap
0 Takipçiler
 
En çok tepki verilen yorum
En sıcak yorum dizisi
1 Yorum yapanlar
ADEM Son yorum yapanlar
  Abone ol  
Bildir
ADEM
Ziyaretçi
ADEM

Komprotörün ne olsuğunu öğredim, farklı makaleler beklerim. tşklr…