Bugün İstanbul, güne sisli bir hava ile uyandı. Sisli havayı görünce “sis nedir?” ve “sis nasıl oluşur?” diye kendi kendime sordum. Daha önceden bildiğim bilgi; kalın ve yoğun bulutların yeryüzünü kaplamasından dolayı olduğuydu. Konuyu sabah sabah internetten araştırıp yeni bilgiler öğrendim.
Sis, yatay görüş mesafesinin 1 km’nin altına düştüğü meteorolojik bir olaya deniyor. Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da biliniyor. İçinde su buharı bulunan havanın yerle temas etmesi sonucu yoğuşma ve donarak kristalleşme oluşuyor. Sis çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana geliyor.
Stratus bulutları, genellikle gri renkte, düzgün görünüme sahip bulutlardır. Stratus’lerden çisenti, buz prizmaları ve kar grenleri yağışı meydana gelir. Güneş bu bulutlardan görüldüğü zaman, bulutun sınırları kolayca teşhis edilebilir. Çok düşük sıcaklıklar dışında Stratus, hale olayını meydana getirmez. Bu bulutlar bazen düzensiz sıralar halinde de meydana gelebilir. Stratus’lerin karakteristik yağışı çisenti olup, rüzgarın sakin veya hafif olduğu dönemlerde görüşü kısıtlayacak şekilde yere yakın seviyelerde görülebilmektedirler.
mgm.gov.tr
Bazı durumlarda sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağışlarda oluyor. Zirai olarak faydalı olmasının yanında güneşe engel olduğu için günlük aktivitelerimizi gerçekleştirmemizde zorluklara sebebiyet verebiliyor.
Makalede Neler Var?
Sis Türleri Nelerdir?
A) Hava Kütlesi Sisleri
- Radyasyon Sisi
- Adveksiyon (Yatay Hava Hareketi) Sisi
- Oroğrafik (Yer Şekili) Sis
Radyasyon Sisi
Isı kaybı nedeniyle açık ve durgun gecelerde yer yüzeyi ve yüzeye yakın havanın soğuması sonucu yerden yukarıya akan hava da soğuk olur. Yerden yukarı doğru yükseklik arttıkça atmosferde ters bir sıcaklık dağılımı meydana gelir. Alt seviyelerde hava soğuk, yüksek noktalarda sıcaklık artmış olur.
Soğuma havanın çiğ noktasına kadar inerse sis meydana gelir. Gece başlar, gündüz hava ısınınca, öğleye doğru ortadan kalkar.
Adveksiyon (Yatay Hava Hareketi) Sisi
Soğuk bir yüzey üzerine sıcak ve nemli havanın hareketi ile alt katmanların soğuyarak su buharının yoğunlaşması sonucu oluşan sislere verilen addır.
Oroğrafik (Yer Şekili) Sis:
Yer şekli etkisiyle yatay hareket eden havanın yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislere denir. Yer şekli etkisiyle yükselme hafif hafif ve yataya yakın olmalıdır.
B) Cephe Sisleri
Karşılaşan iki farklı hava kütlesinden sıcak olan havanın soğuk olan üzerinde yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislere denilir.
Bugün sislere “sis nedir?” sorusuna yanıt verdim. Sis oluşmasının nedenleri ve çeşitleri üzerinde durdum. Buradan “Pangea Süperkıtası ve Türkiye” yazımı da okuyabilirsiniz.
Çoğu sabah, evden işe giderken sisler için uçuyor olsam da sebeplerini hiç sorgulamadım, sanırım sadece anın keyfini yaşamakla yetindim 🙂
Sisli havadan keyif almıyorum ☺️ olaya direkt teknik bakmışım 😀
Sisli havadan bir tek ben mi keyif alıyorum acaba. Adeta bulutların üstünde uçuyormuşcasına bir edaya kapılıyorum. Ama bu sabahki sis son derece güzeldi. 😀 Yazınız da muhteşem olmuş bu arada.
Yok Yakup hocam, AdamKarga da yorumunda sis sevdiğini söylemiş. Sanırım sis sevenler aynı zamanda uçmayı da seviyorlar 😁
İstanbulu görmek nasip olmadı hiç
Hocam buda sis mi siz gelinde bizim Amanos dağlarındaki yaylalardaki sisi görün. Bizim yaylada sis çöktüğü zaman çağ ağaçlarının ucu ıslak ıslak oluyor yani hafiften sulu oluyor. İşin şakası bir yana sanırım çok fazla insan olduğundan evlerde yanan sobalar, fabrikalar falan şehri oldukça kirletiyor. Bu arada sislerle ilgili bilgilendirmeler için ayrıca teşekkür ederim. Bunları öğrendiğim iyi oldu.
Bu arada konuyla alakası yok ama yan sidebardaki yapılacaklardaki Cüneyt Arkın da güzel olmuş, dinleyince insanı gülümsetiyor. 🙂
Gökhan Hocam, Türkiye’nin en kirli havası Konya’da ve ben Konya’da büyüdüm 🙂 Sizin yayladaki sise kurban olurum. Yayla havası iyidir yine. Konya’da sis çöktü mü insanın boğazı yanıyor, gözü kızarıyor.
Cüneyt Arkın repliğini dinlemiş olmanız sevindirici. Yaklaşık 2 aydır var ve ilk defa birisinden dinlediğini duydum 🙂 Çok fark edilmiyor sanırım diye düşünmeye başlamıştım 🙂
Başlık çok dikkat çekici geldi 🙂 Bu arada kenaryazari.com’dan trafik magandalarına uyarı; “Sis farı sisli havalarda kullanılır. Açınca da cool olmuyorsunuz, bir bilgi daha kızlar fara bakmıyor haberiniz olsun.”
Tam bir kamu spotu olmuş. Güzel, hem blog yazıyor hemde kamu sporuna katkıda bulunmuş oluyorum 🙂 Yorumunuz için teşekkürler.