Daha önce hiç Mandela Etkisi’ni duydunuz mu? Eğer cevabınız ‘hayır’ ise arkanıza yaslanın ve sizler için hazırladığım etkileyici ve bilgi dolu yazıyı okumaya hazır olun. Bugün sizlere Mandela Etkisi nedir ve günümüzde Mandela Etkisi altında olduğumuz konular nelerdir onlardan bahsedeceğim.
Mandela Etkisini en basit haliyle açıklayacak olursak; yanılma durumu diyebiliriz. Ancak bu yanılgı durumu öyle birkaç kişide rastlanan yanılgı durumları gibi değil. Kitleler halinde etkisi altına girdiğimiz bir durum…
Mandela Etkisi, aslında büyük bir grubun bir bilgiyi ya da olayı yanlış aktarmasından kaynaklanan kitlesel bir yanılsama. Bazen bu etki yazılı ve görsel yayın organları ile yapılan bir manipülasyon bile olabiliyor.
Makalede Neler Var?
- 1 Mandela Etkisini Kim Bulmuş?
- 2 Neden “Mandela Etkisi” Deniyor?
- 3 Günümüzde Mandela Etkisine Örnek Var mı?
Mandela Etkisini Kim Bulmuş?
Mandela Etkisi, 2010 yılında Fiona Broome isimli bir blog yazarı tarafından ortaya atılan, gerçeklik yanılsaması olarak da adlandırılan yanılgı durumudur. Yıllardır var olan bir durum, Fiona isimli bu blog yazarının ortaya atmasıyla ciddiyet kazanmış ve çeşitli araştırmalara konu olmuştur.
Neden “Mandela Etkisi” Deniyor?
Güney Afrikalı Anti Apartheid (ayrımcılık karşıtı) aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahî devlet başkanı olarak bilinen Nelson Mandela‘nın yanlış bilinen ölüm tarihinden dolayı bu yanılsama konusu gündeme gelmiş ve yukarıda bahsettiğim Fiona Broome isimli blog yazarı tarafından “Mandela Etkisi” olarak isimlendirilmiş.
Nelson Mandela, 2013 yılının sonlarına doğru hayatını kaybetmesine rağmen, içinde yazarların da bulunduğu büyük bir grup tarafından “Mandela daha önce ölmemiş miydi?” diye tartışılmaya başlanmış.
“Evet doğru, hatta öldükten sonra meydana gelen olayları daha dün gibi hatırlıyorum, televizyonda gösterilen cenazesini, bazı şehirlerde çıkan olayları, dul kalan eşinin yaptığı yürek burkan konuşmayı…”
Bir yazarın o dönem konuyla ilgili açıklamaları.
Günümüzde Mandela Etkisine Örnek Var mı?
Olmaz olur mu? Tabii ki de var. Hatta günümüzden de var, çocukluğumuzdan da…
1- Mickey Mouse’un Hiçbir Zaman Pantolon Askısı Olmadı!
Çocukken izlediğimiz Miki Fare (Mickey Mouse), Walt Disney Company tarafından yapılmış ne idüğü belirsiz çizgi film karakterlerinden bir tanesiydi. Onu birçoğumuz askılı pantolonuyla hatırlıyorduk. Oysa gerçek öyle değilmiş. Pantolonunda askısı yokmuş. Kemer de yok… Peki nasıl duruyor o pantolon orada? Cevabı basit; lastikliymiş.
2- Monopoly’deki Dayıda Hiçbir Zaman Mercek Yoktu!
Ben bu konuda hâlâ mercek olduğunu savunuyorum desem? Gözümü kapatıp düşündüğümde logodaki karakterde mercek hatırlıyorum. Hatta televizyonlarda reklamının çıktığını bile düşünüyorum. Resmen Mandela Etkisi beni kölesi haline getirmiş.
Araya bi reklam sıkıştırayım: Pangea Süperkıtası ve Türkiye yazımı da okuyabilirsiniz.
3- Volkswagen logosundaki V ve W Harfleri Birleşik Değildir!
Evet, birçoğumuzun aklında V ve W harflerinin birleşik olduğu görselde solda duran logo canlanıyor olabilir. Ama doğrusu, sağdaki logodur. İnanmazsanız Google görsellerde nostalji Volkswagen araçlarına bile bakabilirsiniz.
4- Pikachu’nun Kuyruğunda Siyahlık Hiçbir Zaman Yoktu!
Ne yalan söyleyeyim; bana bu yazıyı hazırlamadan önce Pikachu’nun kuyruğunda siyah bir çizginin olup olmadığını sorsanız ben “siyah çizgi var” derdim. İnternette biraz bakınca gördüm ki; Raichu, yani evrim geçirmiş halinde kuyruğun ince bölümü siyahmış. Fakat Pikachu’da bu siyahlık hiçbir zaman olmamış!
5- Hugo’ya Canlı Yayında Küfür Eden Çocuk Hiç Olmamış!
Bir Türkiye efsanesi de böylelikle yıkılmış oluyor. Özellikle sözlük sitelerinin bir dönem manipülasyon yaptığı “Huya’ya canlı yayında küfür eden çocuk” hadisesini Tolga abi katıldığı bir televizyon programında açıklığa kavuşturuyor. Böyle bir olayın yaşanmadığını ve efsaneden ibaret olduğunu söylüyor.
Örneklere daha fazla devam etmeyeceğim. İnternette yapacağınız küçük bir araştırma ile KitKat yazılışının hiçbir zaman Kit-Kat şeklinde olmadığını, Temel Reis‘in iki kolunda da dövme olduğunu, Star Wars’ta “Luke, I’m your father” sahnesinin olmadığını ve bir Queen efsanesi olan “We are the Champions” şarkısının “of the world” şeklinde bitmediğini ve daha birçok Mandela Etkisi ile hafızalarımızda yer eden konuya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Selametle…
Aydınlandım adeta.
Bunlar hep Mandelaaa 😁
Valla ben o anı hatırlıyorum hugo’nun hiç bir bölümünü kaçırmadan izledim ben küfürlü programıda biliyorum. Ancak sizinde yazdığınız gibi daha sonra Tolga abinin katıldığı bir programda hiç olmadı dediği için öyle kaldı ama oldu ben hatırlıyorum. Şuan aynı programı yapsa yine izlenir 🙂
Programın yönetmeni de “olmadı öyle bir şey” diye açıklama yapmış. Ayrıca, Tolga abi kanıt gösterene araba hediye edeceğim demiş. Kaynak: Google arama sonuçları
Hocam bu yayının yapildigi tv kanali arsivini acip,bu konuyu aydinlatamaz mi? Sadece soruyorum
Bence arşiv açmaya değer görmüyor olabilirler. Program sunucusu ve yönetmeni böyle bir şey olmadı dedikten sonra TV kanalı çıkıp “hayır bizim kanalımızda küfürlü bir hadise oldu” demez diye düşünüyorum ☺️
Sayende genel kültürümüze mandela etkisini de kattık. Sağ olasın. 🙂
Sende sağol Can hocam. Okuyup yorum yaptığın için, bende senin sayende sevindim. 😉
Cidden hiç Hugo izlerken küfür yada argo duymadım 😊 Teşekkürler bilgi için
Güzel bir yazı olmuş tebrik ederim
severek izlediğim çizgi karakterler. böyle şeyler görünce çocukluğumu özlüyorum.
tebrik ederim.
Monopoly’deki dayıda mercek var diye hatırlıyordum. Şimdi öğrendim 🙂
Bende öyle sanıyordum. Hatta televizyonda falan gördüğümü hatırlıyorum. Ama öyle değilmiş…
Çok şaşırtıcı gerçekten doğru bildiğimiz yanlışlar
Yazılanları okuyunca anladım ki benim görsel hafızam çok kötüymüş ve ciddi ciddi “Mandela Etkisi” altındaymışım. Hala şoktayım…
Şaka gibi ya monopoly ve pikachu beni çok şaşırttı aklımda hep öyle kazınmıştı şoka uğradım adeta 😄
Tek nefeste okuduğum bir yazı oldu. Elinize sağlık.
Evet monopoly deki mercek olayını bende hatırlıyorum. Hugo Tolga abi küfür olayı bir filme bile konu edilmişti diye hatırlıyorum. Mandela etkisi farklı bir etkiymiş teşekkürler.
Yorumunuz için teşekkürler. Tüm bunlar Mandela Etkisinden… 🙂
Hepsini okudum ne kadar cahilmişim hepsini yanlış biliyormuşum
Cahillikle alakalı bir durum değil. Kendinizi suçlamayın 🙂
Bu tür şeyler tamamen bilinç altının hipnoz olmasıyla alakalı bir durum. İnsanlara sürekli olarak aynı telkinde bulunduğunuzda bir süre sonra onun gerçek olduğuna inanmaya başlıyorlar. Aynı durum burada da söz konusu. Elinize sağlık güzel yazı olmuş.
Yorumunuz için teşekkürler. ‘Bilinç altının hipnoz olması’ sözünüz bana da doğru geliyor. Bir şekilde bir şeylerin etkisiyle zamanla yanlış olana doğru gibi inanmaya başlıyoruz. Haklısınız.
şuan inanılmaz bir aydınlanma yaşadım. beynimden ışıklar çıkıyor hahahah
Mandela etkisi konusunu daha önce hiç duymamıştım. Demek günlük yaşamda bu kadar yanılabiliyor insan algıları. Sayenizde öğrenmiş olduk. Micky Mouse’un pantolon askısının olduğunu zannediyordum ben. Çok teşekkürler bu keyifli ve ilginç paylaşımınız için.
Rica ederim. Yorumunuz için ben de teşekkür ederim.
Hügo olayı mandela etkisi felan değildir 1993 yılı eylül ayında çoğu kişinin izlediği gibi bizzat bende izledim hatta ilkokulda arkadaşlarla bunun geyiğini çok yapmıştık çok iyi hatırlıyorum ayrıca Tolga Garipoğlunun yalanlaması gerçeği değiştirmiyor hügo firmasının ortaklarından Alphan Manas da küfürü doğruladı 1993 yılındaki yayından sonra köşe yazarlarının hügo ile ilgili yazıları bile bulundu Erdoğan Sevgin ve Barbaros Yükselin köşe yazıları 2004 yılındaki okul filminde 50.dk da da bunun geyiği bile yapılmıştır olayın videosuda vardı 2006 lı yıllarda pc üzerinden izlediğimide hatırlıyorum tolga bey sanırım bütün videoları toplattı 🙂 kanal 6 nın 93 yılı arşivlerinden çıkarılamama nedeni ise şirket ortağı Alphan… Devamını oku »
Ömer Bey, yazdıklarınızın doğruluğunu bilmiyorum. Hayır bu küfür olayının neden bir efsaneye dönüştüğünü de anlamış değilim. 🙂 Müsait bir zamanımda konuyla ilgili tekrar bir internet taraması yapabilirim. Yorumunuz için teşekkür ederim.
olay aslında çok efsane değildi hatta bunun olduğu vakit gülüp geçmiştik üzerinde durulacak bir şeyde yoktu fakat son yıllarda sunucu Tolga Garipoğlunun olayı yalanlaması ve zamanında izlemeyen kimselerin izleyenlere karşı şizofreniyle suçlaması , dalga geçmesi vb. olayı büyüttü bence büyük bir olay değil fakat ”olmadı,yaşanmadı” gibi bir şey görünce olayı yaşamış insanların bunu kanıtlama ihtiyacı doğuyor
O zaman birileri bu olay üzerinden PR çalışması yapıyor. Olmuş bitmiş bir olayın gündeme getirilmesinin amacı reklam olabilir. Ben de gerçekleşti olarak hatırlıyorum bu olayı ama Youtube’da izlediğim videolarda o kadar ciddiler ki “Mandela Etkisi” demek zorunda kalıyoruz. Sonuçta anti tez ile yaklaşacak elde bir materyalimiz yok.
Kaynak paylaşmak yasak mı bilmiyorum eğer öyleyse özür dilerim buyurun;
(Hügonun Şirket Ortağı Alphan Manas) http://www.alphanmanas.com/hugoyakufur-konusunda-araya-girdigime-pisman-oldum-vaktim-olsa-ben-cikaracaktim-tvye-arkadasi/
(Barbaros Yükselin olay ile ilgili 1993 yılındaki yazısına istinaden bizzat izleyerek yazısını yazdığını belirtmesi) :
Hocam normalde yorumlarda link paylaşımına izin vermiyordum ama baya uğraşmışsın. Emeğine sağlık 🙂 Olay hakikaten benim düşündüğümden çok daha ilginçmiş. Bir çocuk küfür etmiş, kırk akıllı çıkaramamış 😀
Hepsine inanırım ama Hügo gerçek eminim :))