Post Image
567

Konya Şeker’den “yerli otomobil” atağı

Bildiğiniz üzre Konya Şeker Fabrikası, Türkiye’nin hızla büyüyen ve bir Konyalı olarak ulusal ve uluslararası bir çok alanda  göğsümüzü kabartan Konya markalarından birisi. Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde 49. büyük şirketi olan Konya Şeker, şeker pancarından şeker üretiminin haricinde bir çok sektörde de yer alıyor ve almayı hedefliyor. Son yıllarda yaptığı yeni girişimlerle dikkatleri üzerine çeken Konya Şeker, sosyal sorumluluk çevresinde de her geçen gün üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalışıyor.

Bugün sizlere Konya Şeker‘in sosyal sorumluluk ve Türkiye ekonomisine katkı amaçlı yeni ve bilinmeyen bir projesinden bahsedeceğim.

Belki de bir çoğunuz Konya Şeker‘in pancar atığından yakıt ürettiğini bilmiyor veya detaylarından habersizsinizdir.

Şeker pancarının önemi sadece şeker üretiminden ibaret değil. Örneğin, küspesi değerli bir yeme dönüştürülebildiği gibi, şerbet, melas gibi atıklardan da katma değeri ve ülke ekonomisine katkısı yüksek olan biyoetanol üretilebiliyor. Tüm gelişmiş ülkelerde belli oranlarda benzine katılarak yakıt olarak kullanılan biyoetanol (AB ülkelerinde şimdilik benzine yüzde 5 oranında biyoetanol katılırken, Türkiye’de bu oran yüzde 2) , petrol ithal eden Türkiye gibi ülkelerin bütçesine yaptığı katkının yanında, çevreyi ve genel sağlığı tehdit eden petrol türevi yakıtların yol açtığı çevre kirliliğini azaltan etkisi nedeniyle de büyük önem taşıyor.

Konya Şeker, şeker pancarının sunduğu bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için geçtiğimiz yıllarda harekete geçti. Mevcut kapasitesiyle Türkiye’nin biyoetanol ihtiyacının yüzde 56’sını tek başına karşılayabilecek durumda olan Konya Şeker, “biyoetanol üretiminin artması, daha fazla pancar ekim alanı, daha fazla istihdam, daha fazla refah ve daha fazla sağlık demek” diyor.

Gelelim asıl konumuza..

Biyoetanol üretimine büyük yatırımlarla başlayan Konya Şeker, şimdide “Biyoetanol ile çalışan araba”  projesini hayata geçirmek için kolları sıvadı. 2012 yılının 10’uncu ayında Konya Şeker yönetiminden üst düzey bir kaç yetkili ile görüştüm ve bu projeyi okulum olan İTÜ bünyesinde gerçekleştirebilirmiyiz onu konuştuk. Okuldaki hocalarımla konuyu görüştüğümde ise, üzerinde çalıştıkları projelerinin yoğunluğundan dolayı yeni bir projeye başlayamıyacaklarını dile getirdiler. Sonrasında Konya Şeker daha öncesinde başvurduğu TÜBİTAK‘dan olumlu yanıtlar aldı ve projenin hayata geçirilmesi için TÜBİTAK‘la birlikte kolları sıvadı.

Şuan projenin hangi aşamada olduğu konusunda bir bilgim yok ama görünüşe göre yakın zaman da Türkiye’nin pancar atığı başta olmak üzre, bitkisel atıklardan üretilen biyoetanol yakıtıyla çalışan bir otomobili olacak. Tabi aklınıza hemen “sıfırdan bir otomobil mi tasarlanıp, üretilecek?” diye bir düşünce gelmesin. Sadece var olan bir içten yanmalı motora sahip aracın, motor aksamı tasarlanıp, üretilecek. Pancar atığından üretilen biyoetanol yakıtı ve benzin hibritiyle çalışacak bu araba, gelecek yılların Türkiye’si için ümit teşkil edecek.

Şuana kadar bu yeni proje hakkında Konya Şeker yetkililerinden hiç bir açıklama yapılmadı. Projenin başında ki isimden izin alarak yazdığım bu yazıyı, kenarımdan duyurduktan sonra internette görebilir veya haberlerini yakın zaman da duyabilirsiniz. Ülkemiz için yapılan yararlı yatırımların, girişimlerin duyulmasında ve insanlara aktarılmasında bir köprü olursam, ne mutlu bana.

Artık sizlerinde şu dakikadan sonra benim gibi, projenin son halini görebilmek için sabırsızlıkla bekleyeceğinizi düşünüyorum. Projede emeği geçenlere başarılar diliyorum. Yeni bilimsel ve sosyal sorumluluk projelerinin üretilmesi ve hayata geçirilmesi dileğiyle, sağlıcakla kalın..

3
Kimler Neler Demiş?

avatar
3 Yorum
0 Cevap
0 Takipçiler
 
En çok tepki verilen yorum
En sıcak yorum dizisi
3 Yorum yapanlar
MERVEşehzadeSemih Saygın Son yorum yapanlar
  Abone ol  
Bildir
Semih Saygın
Ziyaretçi
Semih Saygın

Konya’nın Şeker’i var! Bir kez daha tebrik ettim Recep Konuk Bey’i.

şehzade
Ziyaretçi
şehzade

bende harbiden araba yapıyorlar sanmıştım. 🙂 ama buda iyi. yakıtı dışarıdan ithal eden bir ülke olarak bu tür projelerin hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor.bekleyelim görelim.

MERVE
Ziyaretçi
MERVE

Konya bilimin Türkiye deki başkenti olma yolunda hızla ilerliyor.bu bilgilerden haberim yoktu.teşekkürler akif. konya şeker gibi bir markadan da bu tarz girişimler beklenirdi. konyamızın gururu olmaya devam ediyorlar. başarılar.