Post Image
6004

Kestamid nedir? Nerelerde kullanılır?

Bu yazımda Kestamid nedir, Kestamid nerelerde kullanılır ve Kestamidin kullanımına örnekler nerelerdir sorularına yanıtlar vereceğim. İl olarak Kestamid nedir sorusunun yanıtıyla başlayalım.

Kestamid, döküm yolu ile elde edilmiş, sıkı bir dokuya ve sertliğe sahip bir polyamid çeşididir. Döküm polyamid olarak da anılır. Aşınma dayanımı yüksektir. Hatta metallerle sürtünerek çalışma durumlarında daha yüksek aşınma dayanımlarına ulaşır.

Özellikle makine sektöründe son yıllarda kullanım alanı giderek artmaktadır. Ölçü stabilitesi açısından polyamid 6’ya (ekstrüzyon poliamid) nazaran daha iyi sonuç verir. Standart ve özel ölçülerde imalatı yapılabilmektedir. Bazı teknik özelliklerinin geliştirilmesi için katkı maddeleri (sıvı yağ, katı yağ, molibden sülfür MOS2, vb.) katılarak özel türleri üretilmektedir.

Kestamid®, Türkiye’nin alanında başarılı mühendislik firmalarından olan Polikim Polimer ve Kimya Sanayi A.Ş. tarafından tescil edilmiş bir markadır. Yazımın içerisinde sıklıkla bahsettiğim “Kestamid” kelimesi özellikle ülkemizde “döküm polyamid” isminin yerini almıştır.

Kestamid (döküm polyamid) örnekleri (Görsel: Polikim A.Ş.)

Kestamid’in Özellikleri Nelerdir?

Kestamid (PA6G), kimyasal yönden bir Nylon (naylon) türü olmakla beraber belli ölçüde (crosslinked) çapraz bağlı moleküler yapısı nedeni ile daha üstün bazı özelliklere sahip bir polyamid (poliamid) türüdür. Yüksek mekanik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı sanayide en çok kullanılan mühendislik plastiklerinden biridir. Üniversal metal ve ağaç işleme tezgahlarında kolaylıkla işlenebilir. Ayrıca Kestamit, doğal olarak sarı rengindedir. Arzu edilirse siyah veya değişik renklerde de üretilmesi mümkündür.

Kestamit, kaygan ve rijit bir yüzeye sahip olduğu için yataklama burçları olarak kullanılabilirler. Çok yüksek çekme ve basma dayanımına sahiptir. Darbe, aşınma ve bükülmeye karşı dayanımı yüksektir. Metallere göre daha düşük yoğunluktadır. Sertlik değeri 84 shore D ve erime sıcaklığı 220°C’dir. Çalışma sıcaklığı +90/+110°C ile -30°C arasındadır.

Kestamidin teker olarak kullanıldığı bir örnek.

Kaygan yüzeyinden dolayı kullanıldığı yerlerde yağa ihtiyaç duymaz. Bu da maliyeti düşüren bir etkendir. Düşük yoğunlukları nedeniyle ekonomiktirler. Büyük kütleli imalatlarda maliyet düşmektedir. Bunlara ek olarak; Kestamid, asit ve bazlara karşı da dayanıma sahiptir. Su ve nemli ortamlardan etkilenmez.

Kestamid’in Kullanım Alanları Nerelerdir?

Kestamid, yataklama burcu olarak kullanılabilir. Özellikle nemli ve su temasının olduğu ortamlarda rulman yerine kestamid malzemeden yapılmış yataklar tercih edilmektedir. Bu tercihin diğer bir sebebi de rijit ve kaygan bir malzeme olmasıdır.

Kestamid, özellikle büyük çaplı dişlilerde ve aşırı tonajlı yük makaralarında tercih edilir. Dişlilerin kullanıldığı alanlarda yataklamanın düzgün yapılması koşulu ile uzun süreli dayanım sağlar. Ayrıca aşınma plakaları, sıyırıcılar ve pres plakaları olarak da kullanılırlar.

İlginizi çekebilir: Dişli kutusu nedir? Dişli çeşitleri ve çalışma prensibi nedir?

Allah (C.C.), çarşınıza pazar versin. Selametle…

19
Kimler Neler Demiş?

avatar
9 Yorum
10 Cevap
0 Takipçiler
 
En çok tepki verilen yorum
En sıcak yorum dizisi
11 Yorum yapanlar
MurataliSüleymanTolgaMelih Son yorum yapanlar
  Abone ol  
Bildir
Halil
Ziyaretçi
Halil

Bu malzemenin adını hep merak etmisimdir çok kullanılan bir malzeme olarak görüyorum plastik gibi birşey zannetmiştim ismini de ilk kez duyuyorum kesinlikle aklıma kalacak bir içerik olduğu kesin.

Murat Dinç
Ziyaretçi

Bu malzemeyi bir çok yerde gördüm ancak ne özel bir madde olduğunu nede döküm olduğunu bilmiyordum. Sıradan bir plastik malzeme sanıyordum ancak şimdi malzeme hakkında daha çok bilgi sahibi oldum. Her ne kadar Kestamid’in adını yakında unutacak olmam da döküm olduğunu, nasıl yapıldığını, nerelerde kullanıldığını ve bir mühendislik plastiği olduğunu umutmayacağım. Bu nedenle bu yazı benim için oldukça faydalı oldu, teşekkürler.

Kestamit
Ziyaretçi
Kestamit

Kestamid, zorlanma etkisi ile dayanımı artan polyamid in döküm hali. Özellikle kaygan yüzeyi kestamiti yağlama gereksinimi olmadan kullanmayı da sağlar. Bu yüzden yağlama yapmayacağınız yataklarda kestamit kullanabilirsiniz.

Mesut TURAN
Ziyaretçi
Mesut TURAN

Acaba hızlı çizgi izleyen, çizgi izleyen ve mini sumo tekerlerinde Kestamid kullanılabilir mi? Şayet kullanılırsa sürtünmesi nasıldır. Bahsettiğim robotlarda genelde banebots tekerlek kullanılıyor ve oldukça pahalı.

keyifle.net
Ziyaretçi
keyifle.net

bu polyamid türü ile genelde kullandığımız bir çok aracın dişli ve güç aktarma parçaları üretiliyor. güzel bir şekilde anlatımınız için teşekkür ederim. teknik anlamda bu tür bilgi veren internet sitelerinin daha da fazlalaşması insanlarımızın kendi dillerinde daha çok bilgi edinecekleri kaynakların artması demektir. İngilizce sitelerde bilgi var ama biz de ingilizce bilgisi yok. Yazılarınızı takip ediyorum.

Melih
Ziyaretçi
Melih

Günlük hayatta çok sık rastlanmasa da önemli bir malzeme. Zira yağlama imkanı olmayan kullanım yerlerinde ürün ömrünü uzatmak ve sağlıklı kullanımı sağlamak için bir olmazsa olmaz

Tolga
Ziyaretçi
Tolga

Otomobil sektöründe poliüretan’dan yapılma burçlar oldukça pahalı, genelde sonradan ekleme yapılarak kullanılan burçlar tornada delrin malzemeden üretiliyor peki sizce bu ürün(kestamit) burç yapımında kullanılırmı Hareketli parçalarda gacır gacur ses yaparmı

ali
Ziyaretçi
ali

acaba bu malzemeyi teker yapımında kullanmak ne kadar mantıklı olur ? kırılma riski nedir dayanımı nasıl özellikllerine ulaşamadım.

Murat
Ziyaretçi
Murat

Selamun aleykum. Güzel yazınız için tessekkür ederim. Sık sık kullandığımız ama pek de bilgi sahibi olmadığımız bir malzeme. Bir kaç sorum olacak size, kasnak yapımı için uygun bir malzememidir? Genelde kasnağı bulunmayan ve ya kırılan makinelere derlin malzemeden yapıyoruz. Biz derlin diyoruz başka bir adi var ise kusura bakmayın adı böyle kaldı aklımızda. Kestamid malzemeden bir çok dişli vs. Yapıldığını gördüm. Kasnak malum sürtünmeden dolayı ısınacak kauçuk ile etkileşime girecek. Sizce bir sorun olurmu ? Derline nazaran daha sert döküm malzeme. Öneriniz nedir?