Post Image
3600

Times New Roman ne demek? Newer’dan farkı nelerdir?

Girizgâhı yazının icadından almayacağım. Ama “Times New Roman ne demek?” sorusuna yanıt arıyorsak 1920’li yıllara gitmemiz gerekecek. Bu yazımda Times New Roman ve yenilenen yüzüyle Times Newer Roman hakkında bilgiler bulacaksınız.

Times New Roman Tarihçesi

Times New Roman, serif bir yazı tipidir. İlk olarak The Times gazetesi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 1931 yılında Monotype’ın İngiltere kolunda olan Stanley Morison ve Victor Lardent tarafından tasarlanmıştır. Stanley Morison’ın The Times’ın basımının kötü olduğu ve bunun arkasında da tipografinin yattığını söyleyen bir makalesinden sonra üretilmiştir. Yazı tipi The Times’ın reklam kolundan olan Lardent tarafından çizilmiş ve Morison tarafından denetlenmiştir. Bundan önceki yazı tipine “Times Old Roman” (Times Eski Roman) denildiği için Morison’ın tasarımı “Times New Roman” adını aldı ve The Times gazetesinde ilk kez 3 Ekim 1932 günü kullanılmaya başlandı. Bir yıl sonra, yazı tipi ticari amaçla da kullanılmaya başlandı. The Times gazetesi, Times New Roman’ı 40 yıl boyunca kullandı, fakat 1972 yılında yazı tipini değiştirdi. Bazı uzmanlar yazı tipinin William Starling Burgess tarafından üretilmiş bir yazı tipini taban olarak aldığını iddia etmektedir. Bu teori halen tartışmalıdır.

turkcebilgi.com

Tren ve otobüslerde yolculukların yaygınlaşmaya başladığı 1920’li yıllarda Times Gazetesi, yolculuklarda gazetesinin daha iyi okunması için bir yazı fontu tasarlatıyor. Geçen sürede bu font evrensel kullanımı olan bir hal alıyor. Tabi bilgisayarın icadının ve yaygınlaşmasının rolü çok büyük.

Times New ve Newer karşılaştırması

Tabi zaman geçtikçe tasarım ve estetik anlamda beklenti ve gelişmeler hızla değişim gösteriyor. Zamana ayak uydurmak ve daha estetik bir font tasarlamak isteyen ekip, Times Newer Roman fontunu ücretsiz ve lisanslı bir şekilde kullanıma sunuyor.

New ve Newer Arasındaki Farklar

İskelet olarak şu anki fonta benzese de Times Newer Roman, %5-10 arası eninde daha uzun. Durum böyle olunca 15 sayfaya New’den 6800 adet sığarken Newer ile birlikte bu sayı 5833’e düştü. Tasarımı yapan ekip, bu durumun okumayı kolaylaştıracağını ve sözcüklerin %13’ünü kurtardıklarını söylüyor.

A4 sayfası görünümü

Sizlerde yenilenen tasarımı ve ismiyle Times Newer Roman fontuna bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Kişisel fikrimi soracak olursanız; eski fonta nazaran daha okunaklı ve kolay kelime seçici buldum. Kullanılabilir.

İlginizi çekebilir: Photoshop’u yüklemeden nasıl kullanırım? Photoshop Portable ile tak çalıştır!

BENZER YAZILAR

4
Kimler Neler Demiş?

avatar
3 Yorum
1 Cevap
0 Takipçiler
 
En çok tepki verilen yorum
En sıcak yorum dizisi
4 Yorum yapanlar
AndroidseruveniYakupKenar YazarıSadık Medya Ayhan Son yorum yapanlar
  Abone ol  
Bildir
Sadık Medya Ayhan
Ziyaretçi
Sadık Medya Ayhan

Kardeşim bahsettiğiniz yeni fontu bilgisayarıma nasıl indirebilirim? Yardımcı olurmusunuz.

Yakup
Ziyaretçi

En sevdiğim font. İlk gördüğüm anda cool bir hava yaratıyor.

Androidseruveni
Ziyaretçi
Androidseruveni

Benim siteninde başlık yazıları el yazısı şeklindeydi okuması zor oluyor öyle bu çok şık güzel duruyor deneme yapmam lazım bugun bu font ile