Bu yazımda “otomobil yarışlarında nasıl gözetmen olunur?” ve “motor sporlarında görevli olmak için neler gereklidir?” sorularına yanıtlar vereceğim. Biraz da otomobil sporları gözetmenlik tecrübelerimden bahsedeceğim. Ayrıca, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun lisanslı gözetmeni olabilmeniz için başvuru tarihini duyuracağım.
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ile gözetmenlik serüvenime, 2009 yılında Konya’da Selçuk Üniversitesi’ndeki bir seminere katılmamla başladım. Seminer sonunda yapılan ufak bir sınav ile gözetmenliğe giriş yapmış oldum.
İlk yarış tecrübemi 2010 yılında İstanbul Park’ta düzenlenen Formula1 Yarışı’nda 11.açıklık şefliği yaparak başladım. Aslında ilk yarışım olduğundan dolayı daha düşük bir görevde başlamam gerekebilirdi. Ancak, arkadaşlarım ve benim anlam veremediğimiz şekilde bir anda açıklanan görev listesinde kendimi 3 ve 4.virajların arasındaki 11.noktada şef olarak bulmuştum. Bir hafta İstanbul’da otel konaklamalı muhteşem bir Formula1 heyecanına ortaklık ettim. Para versem sahip olamayacağım bir heyecanın içinde bulundum.
Sonraki yıllarda birbirinden farklı alanlarda birçok otomobil yarışı organizasyonuna katıldım ve gözetmenlik yaptım. F1, ralli, off-road, GP, karting ve aklıma gelmeyen birçok yarışta görevli oldum. Hatta Kenar’da yazdığım Antalya Hitit Rallisi yazımı da okuyabilirsiniz.
Bu makalede sizlere 2019 yılında TOSFED Gözetmeni olabilmeniz ve yarışlarda görev alabilmeniz için yapmanız gerekenleri anlatacağım.
Makalede Neler Var?
Gözetmen Kimdir? Gözetmenlik Nedir?
Gözetmen, motor sporları organizasyonlarında görev alan gönüllü kişilerdir. Gözetmenler, bir yarışta yarışmanın kurallara uygun yapılmasını sağlayan, yarışanları idare eden ve aralarındaki farkları ortaya çıkararak değerlendirme yapabilen, bir nevi hakem olarak da adlandırabileceğimiz kişilerdir. Ancak Gözetmenler, karar merci değillerdir. Yani futboldaki hakemler gibi, sporcuları doğrudan cezalandıramaz veya yarışmanın sonucunu etkileyecek bir karar alamazlar. Fakat gözetmen raporlarına bağlı olarak, Komiserler Kurulu tarafından verilen kararlarla, yüz binlerce dolar harcayan bir takımın yarıştan veya şampiyonadan atılmasına varan sonuçlara ulaşılabilir.
Gözetmenlik, zaman tutma, pist yarışlarında bayrak kullanımı, rallilerde zaman karnesi yazılması, startın verilmesi, finiş ile yarışın bitirilmesi ve en önemlisi; sportif açıdan yarışın güvenliğinin sağlanması gibi görevler yapmaktır. Gözetmenler, ilgili branşa bağlı olarak, görev alanlarındaki her türlü sportif olay hakkında rapor tutarlar, bu raporlar ve yaptıkları tespitleri sorumlu oldukları yarışma direktörüne bildirirler. Gözetmenler, yarış esnasında, öncelikle kendilerinden sorumlu olan baş gözetmene, sonra da direktör veya direktör yardımcısına bağlı olarak çalışırlar.
Nasıl Gözetmen Olurum?
Gözetmen olabilmeniz için öncelikle Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun düzenlediği ve bazı illerde her sene organize edilen “TOSFED gözetmen seminerleri”ne katılmanız gerekmektedir. Eğitim semineri duyurusu her ilin (varsa) gözetmen kurulu tarafından internet ortamında duyurulur. Yeni başvurular ve lisanslı gözetmenlerin terfileri bu seminerin sonunda yapılan küçük bir sınav ile gerçekleşir. Yeni gözetmen başvuruları yılda bir defa açılır.
2019 TOSFED Gözetmen Seminerleri (İstanbul)
İstanbul’da yaşadığım ve buraya kayıtlı gözetmen olduğum için sizlere İstanbul’da ki eğitim semineri tarihini duyuracağım. Eğer başka bir şehirde yaşıyorsanız TOSFED’in sitesindeki “Gözetmen Eğitimleri” sayfasından kendi şehrinizdeki veya yakın şehirlerdeki gözetmen kurullarının bilgilerine ulaşabilirsiniz.
TOSFED tarafından her yıl düzenlenen gözetmen eğitim semineri bu yıl Mart ayında gerçekleşecek. Katılımın ücretsiz olacağı seminere terfi etmek isteyen gözetmenler ve yeni başvuracak aday gözetmenler katılabilecek.
Yer: Burhan Felek Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Merkezi
11:00 Terfi Gözetmen Lisans Semineri (d,c,b ve a lisans gözetmenler içindir.)
14:00 Yeni Gözetmen Eğitim Semineri
2019 sezonu yeni gözetmen olarak görev alabilmek için aşağıdaki şartlar gereklidir:
1- En az lise mezunu olmak
2- 18 yaşından küçük olmamak
3- Düzenlenen kurslarda başarılı olmak
4- TOSFED tarafından bir defada altı ay veya daha fazla hak mahrumiyeti veya yarışmalardan men cezası almamış olmak
5- Yabancı uyruklu kişilerin, ikamet izni olması
6- Faal sporcu, takım yöneticisi veya yarış servis görevlisi olmamak
16 Mart 2019 Cumartesi günü seminer programı şu şekildedir:
PROGRAM
11.00 – Terfi Gözetmen Lisans Semineri
12:30 – Yeni Gözetmen Kayıtları
14:00 – Yeni Gözetmen Eğitim Sunumu
16:00- Kapanış
Yeni gözetmen olacak arkadaşlarımızın seminere kadar aşağıda bulunan kayıt ol tuşuna basarak açılan sayfadaki formu doldurmaları gerekmektedir.
16 Mart saat 12:30’da yeni gözetmen ön kayıt işlemleri yapılacaktır.
TOSFED 2019 İstanbul Gözetmen Kurulu Ön Kayıt Formu İçin Tıklayınız.
Otomobil Sporlarına gönül veren ve bu sporun içerisinde görev alıp heyecanı daha yakından yaşamak isteyen herkesi TOSFED Gözetmen Seminerleri 2019‘abekliyorum.
TOSFED Gözetmenlik ile ilgili sık sorulan sorular ve yanıtları için tıklayınız.
Kişisel Blogumu Takipte kalın.
otomobil sporlarını izlemek oldukça eğlenceli. ama bu sporun izleyiciler için eğlenceli, yarışanlar için ise güvenli olabilmesi için pist kenarında bir çok kişi görev alıyor. bu görevlilerin bir çoğunun eğitim alması gerekiyor. TOSFED Gözetmen Seminerleri de motorlu taşıtlar ile ilgili sporlarda ihtiyaç duyulan insan gücünün eğitimleri ile alakalı seminerlerden birisi. Bu spora ilgi duyan ve yakından izlemek iseyenler için de bulunmaz bir nimet.
bu seminerler sonunda herhangi bir görev almanız durumunda görev yeri ve çeşidi ile ilgili sorumluluklar da geliyor beraberinde. görev almak isteyenlerin sorumluluk sahibi olduklarından emin olmaları çok önemli.
Çok doğru demişsiniz. Görev ve sorumluluk bilincinde olmak en önemli konulardan birisi. Özellikle açık alanda ve hızlı araçlarla yapılan bu tür yarış organizasyonlarında dikkatli ve sorumluluk sahibi olmak lazım. TOSFED gözetmenliği düşünenlerin bunu unutmaması gerekir. Bunlara dikkat ettikten sonra zaten heyecanlı ve eğlenceli bir sporun ön sıralarında buluyorsunuz kendinizi. Tadını çıkarmaya bakın.
İlgilisine hitap eden şahane bir yazı olmuş. Açıkçası internet üzerinde bu bilgilere derli toplu şekilde yer veren site oldukça az. Kenar Yazarı farkını ortaya koyuyor.
EyvAllah Can hocam. Yıllardır vakit buldukça gitmeye çalıştığım bir aktivite. Tanıdığımız ya da tanışmak istediğimiz dostlarımızın da orada olmaları ve birlikte yarışlarda görev almak güzel olur. Sizleri de aramızda görmek isteriz 🙂
Ben tvde çok sıklıkla izliyorum umarım mersinde olur bu seminer heyecanlı güzel meslek
Aslında bizimkisi meslekten ziyade hobi oluyor. Çünkü para kazanmak için yapılacak olsa alınan paraya değmez. Eğlence için yapılırsa da paha biçilemez 🙂
Aynen desenize benim blog yazarlığı gibi 😊 hobisel olarak yapıyoruz
otomobil sporları tansiyonu yüksek sporlar. hem sporcular hem de izleyenler için eğlenceli. ben izleyici olarak oldukça heyecan duyuyorum. bu tür organizasyonlarda gözetmenlik görevi almak isterim. yazınız için teşekkür ederim. tosfed gözetmen seminerlerine ilk fırsatta katılacağım.
Mutlaka bekliyoruz. Çevrenizdekilere önerebilirsiniz. Dünya’da motor sporlarında görevli gözetmenleri bu şekilde destekleyen tek federasyon Türkiye’de bulunuyor. Bu herkes için bir şans. Değerlendirmek lazım.
Gözetmenler şehir dışındaki yarışlara katılabiliyorlar mı? Katılıyorlarsa kalma ve yeme içme ücretlerini kim karşılıyor? Sorularıma yanıt verirseniz bende katılmayı düşünüyorum. Ama eğer şehir dışındaki yarışlara katılım ücretler kendimizdense öğrenci olduğum için zorlanırım. Şehir dışında ralli yarışında görev almak istiyorum.
Ferdi merhaba. TOSFED lisanslı gözetmeni olduktan sonra bağlı bulunduğun ilin gözetmen kurulu şehir dışında bir organizasyona gidiyorsa görevli alımları için başvuru açacaktır. Başvuru sonucunda görevliler listesinde ismini görürsen bil ki ulaşım, konaklama ve yeme/içme masrafların gözetmen kurulu tarafından karşılanır. Özel harcamalar şahısların kendilerine aittir. Birkaç günden detaylı bir SSS makalesi yayınlayacağım. Orada bu soruyu da yanıtlarım. Teşekkürler soru sorduğun için.
Evet gerçekten de gözetmenlik sayesinde Formula1 Yarışı gibi ciddi bir yarışta şeflik yapman para ile sağlanamayacak kadar heyecanlı olmuştur. Tahmin ediyorum ki bu tür görevlerde bulunmak isteyen oldukça fazla kişi vardır ancak istemekle değil harekete geçmekle mümkün olan bir şey. Herkes eğitim alarak ve seminerlere katılacak Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun lisanslı gözetmeni olabiliyor mu bilmiyorum. Sınav ile sertifika verildiğini yazdığınız yazıdan öğrenmiş oldum ama başvuran herkesin başvurusu olumlu sonuçlanıyor mu bilmiyorum, oldukça fazla talep oluyordur diye tahmin ediyorum.
Merhaba Murat. TOSFED gözetmenlik seminerine ilgi her sene oluyor ama binlerce kişi değil. Sanırım aşağı yukarı 300-400 kişi seminerlere katılıyor. Genelde üniversite kulüpleri aracılığıyla gelen üniversiteli arkadaşlar oluyor. Seminer sonunda zor olmayan bir sınav yapılıyor. Zaten soruların cevapları seminerde anlatılıyor. Ben sınav sonucu olumsuz olan kimse görmedim 🙂
Yarın TOFSED gözetmenlik semineri var ve çok heyecanlıyım kendimde bir motor yarışları hastayım ve bizde burada kendi ilçemizde devamlı motor yarışları düzenlemelerine seyirci olarak katılırım. Bizim buralar çok dağlık ve motorcular için zorlu parkurlar var. Arada çok küçük çapta kazalara da şahit oluyoruz. Tofsed seminerine katılacak olanlara başta kendim olmak üzere başarılar dilerim 😀
Konuya hakim birini görmek de ayrıca güzel oldu. Neval Hanım, yorumunuz için teşekkürler. Size de başarılar.