Geçtiğimiz hafta “TOSFED Gözetmen Seminerleri 2019” başlığıyla sizlere otomobil sporları yarışlarında nasıl gözetmen olunur konusundan bahsetmiştim. Bu yazımda da konuyla alakalı aklınıza takılan sorulara yanıtlar vermeye çalıştım.
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu tarafından lisanslı gözetmen olabildiğiniz bu yıl ki seminerle ilgili ve genel anlamda gözetmenliğin ne olduğu, sizden beklentiler, üzerinize düşen görevler ve benzeri konularla alakalı soru-cevap şeklinde bilgiler bulabileceğiniz bir makale hazırladım. Daha önceki yazımda yorum olarak sorduğunuz ve özel olarak bana ilettiğiniz sorulara elimden geldiğince yanıtlar vermeye çalıştım. İşinize yaraması dileğiyle…
Makalede Neler Var?
- 1 Sıkça Sorulan Sorular
- 1.1 Nasıl Gözetmen Olurum?
- 1.2 Yarışlara Katılım Zorunlu mu?
- 1.3 Yarışlara Başvurular Nereden Yapılıyor?
- 1.4 Lisans Kartım Olmadan Yarışlarda Görev Alabilir miyim?
- 1.5 Kimler, Neye Göre Görev Alıyor?
- 1.6 Gözetmenlik Ücretli mi? Gözetmenler Para Alıyor mu?
- 1.7 Gözetmenlik Parası (Harcırah) Nasıl Ödeniyor?
- 1.8 Şehir Dışı Yarışlara Gidebiliyor muyuz?
- 1.9 Konaklama ve Yol Masrafları Kime Ait?
- 1.10 Yarışlarda Sakatlanma Tehlikem Var mı?
- 1.11 Gözetmen Kademe ve Dereceleri Nelerdir?
- 1.12 Gözetmenlere Sağlanan Olanaklar Nelerdir?
Sıkça Sorulan Sorular
Nasıl Gözetmen Olurum?
Gözetmen olabilmeniz için öncelikle Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun düzenlediği ve bazı illerde her sene organize edilen “gözetmen eğitim seminerleri”ne katılmanız gerekmektedir. Eğitim semineri duyurusu her ilin (varsa) gözetmen kurulu tarafından internet ortamında duyurulur. Yeni başvurular ve lisanslı gözetmenlerin terfileri bu seminerin sonunda yapılan küçük bir sınav ile gerçekleşir. Yeni gözetmen başvuruları yılda bir defa açılır.
Yarışlara Katılım Zorunlu mu?
Hayır, zorunlu değil. Yıl içinde en azından 1 yarışta görev almanız gerekiyor. Ayrıca istediğiniz yarışta görev almak için başvuru yapabilirsiniz.
Yarışlara Başvurular Nereden Yapılıyor?
Yarış başvuruları gözetmen kurullarının web sayfaları, mail grupları ya da sosyal medya hesaplarından duyurulur. Duyurularda yarışa nereden ve nasıl başvuracağınız belirtilir. İstanbul Gözetmen Kurulunun görevlendirildiği yarışlara başvurular kurulun kendi sitesi üzerinden (igk.gen.tr) ilgili duyuru içinde yapılır.
Lisans Kartım Olmadan Yarışlarda Görev Alabilir miyim?
Evet, görev alabilirsiniz. Eğer seminere geldiyseniz ve kurulun web sitesinde isminiz yayınlandıysa TOSFED lisanslı gözetmen olmuşsunuz demektir. Kartınızın size ulaşmasını beklemeden yarışlara başvurabilir ve görev alabilirsiniz.
Kimler, Neye Göre Görev Alıyor?
Görevlendirilecek olan gözetmenlerin; toplantı ve eğitimlere katılımları, önceki yarışlardaki kayıtları ve görevlendirmeleri hatta görev aldıkları yarışlardaki performansları gibi birçok etmen göz önüne alınıyor. Ama merak etmeyin; her yarışta yeni gözetmen arkadaşlar/gözetmenlikte ilk yılı olanlar oluyor.
Gözetmenlik Ücretli mi? Gözetmenler Para Alıyor mu?
Gözetmen olmak için herhangi bir ücrete gerek yoktur. Tamamen ücretsizdir. Yukarıda bahsettiğim gerekli şartları sağlayan herkes gözetmen olabiliyor.
Gözetmenlikten para kazanabilirsiniz. Ama baştan söyleyeyim; para kazanmak için yapılacak bir iş değil. Tamamen eğlenmek ve tecrübe edinmek için yaparsanız zevk alırsınız. Çünkü bazen eğlencesi kadar, zorlukları da olabiliyor. Bir yerden sonra şapka atmayın 🙂
Katıldığınız her yarış için gün bazlı ücret alıyorsunuz. Lisans yılınıza göre alacağınız ücret değişkenlik gösteriyor. Sanırım yeni başlayan birisi minimum 45 TL/gün gibi bir ücret alabiliyor. Şehir dışı ve konaklamalı yarışlarda görevliyseniz, yol ve kalma masrafları yine gözetmenler için ücretsiz oluyor.
Gözetmenlik Parası (Harcırah) Nasıl Ödeniyor?
Ulusal ve uluslararası yarışlara ait gözetmen harcırahları TOSFED tarafından banka hesaplarınıza yatırılmaktadır. Bunun dışında ulusal yarışlarda organizatör kulüplerce ek olarak talep edilen destek hizmetleri görevlilerinin ve mahalli yarışlarda görevli olan tüm gözetmenlerin ücretleri, organizatör kulüpten alınarak, etkinlik sonrası veya toplantılarda elden dağıtılmaktadır.
Şehir Dışı Yarışlara Gidebiliyor muyuz?
Evet, gidebilirsiniz. Kayıtlı olduğunuz ilin gözetmen kurulu, şehir dışındaki bir organizasyon için görevli kayıtları açmışsa ve siz bu organizasyona başvurup açıklanan görevli listesinde adınızı gördüyseniz şehir dışı yarışında gözetmenlik yapabilirsiniz.
Konaklama ve Yol Masrafları Kime Ait?
Konaklamalı yarışlarda konaklanan yer ve 3 öğünlük yemeğiniz bağlı bulunduğunuz gözetmen kurulunun TOSFED veya organizasyon sorumlusu kurum ile arasındaki anlaşma gereği ödenir. Kısaca; konaklamalı yarışlarda sizden herhangi bir konaklama ve yeme içme ücreti çıkmaz. Tabi kişisel ve özel harcamalarınızı bu durumun dışında tutuyorum.
Yarışlarda Sakatlanma Tehlikem Var mı?
Motor sporları tehlikeli yarış türlerindendir. Hem yarışçılar hem de görevli ve izleyiciler için her an tehlike mevcuttur. Yarışlarda görev alacaksanız bunun bilincinde olmanız gerekir. Bu gereklilikle de sakatlanmamak ve hayatta kalmak için güvenlik önlemlerinizi almalısınız.
Görevli olduğunuz yarışlarda size ne yapmanız gerektiği söylenir. Fakat görev bölgenizde oluşacak bir kaza veya ormanda size saldıracak bir hayvan öngürülemeyebilir. O yüzden ilk önce sizin kendi güvenliğinizi sağlamanız ve daha sonra yarış güvenliğine odaklanmanız gerekir. Her yarış türünün kendine göre risk ve tehlikeleri mevcuttur. Bu tehlike ve riskler hakkında bilgi edinip ona göre önlem almanız ve davranmanız sakatlanma tehlikenizi önemli ölçüde minimuma indirecektir.
Gözetmen Kademe ve Dereceleri Nelerdir?
Gözetmenler için kademe ve derecelendirmeler yıllara ve sınav başarısına göre değişkenlik göstermektedir. A,B,C ve D kategorileri olmak üzere 4 derece vardır. İlk gözetmen olan kişi D kategorisinde başlar ve A’ya doğru yükselir.
Gözetmen Kategorileri
D Kategorisi Gözetmen
Gözetmen olabilme şartlarını taşıyan adaylar, TOSFED tarafından açılacak kurslara katılırlar. Kurs sonunda yapılacak yazılı veya uygulamalı sınavlardan geçerli notu alanlara D Gözetmen olarak lisans verilir. Gözetmenler bu kategoride bir yıl görev yaparlar. D Gözetmenler bir yıl boyunca Destek Hizmetleri olarak; kurtarma, yangın, müdahale, güvenlik, organizasyon görevlisi olarak görev alırlar.
C Kategorisi Gözetmen
D Kategorisinde en az bir yıl süreyle görev yapan gözetmen, eğitim seminerlerinde başarılı olur ve seminer sonunda sınavlarda yeterli notu alırsa, C kategorisi Gözetmen olmaya hak kazanır. C gözetmenler noktalarında zaman gözetmeni, bayrak gözetmeni, kontrol nokta gözetmeni olarak beraberlerinde B gözetmen olmadan görev yapamazlar.
B Kategorisi Gözetmen
C Kategorisinde en az iki sene süreyle görev yapan gözetmen, eğitim seminerlerinde başarılı olur ve seminer sonunda sınavlarda yeterli notu alırsa, B kategorisi gözetmen olmaya hak kazanır. Yeterlilik sınavında başarılı olamayanlar ise C kategorisinde görevlerine devam ederler.
A Kategorisi Gözetmen
B kategorisinde en az üç yıl görev yapan gözetmen, eğitim seminerlerinde başarılı olur ve seminer sonunda sınavlarda yeterli notu alırsa, A kategorisi Gözetmen olmaya hak kazanırlar. A Gözetmenlerin her yıl sınava girmeleri ve ilan edilen yeterli notu almaları gerekir. Uluslararası yarışmalarda A lisanslı gözetmenlere öncelik verilir. Ancak tüm yarışmalarda lisans türü her ne olursa olsun tüm görevlerde destek hizmetleri dahil tüm gözetmenler görev alabilirler. A lisansına haiz gözetmeler, kariyerlerine daha sonraki aşamada Üst düzey yönetici olarak devam ederler.
Gözetmenlere Sağlanan Olanaklar Nelerdir?
Her türlü yarışmada gözetmenlerin transferleri, konaklamaları ve yiyecekleri organizatör kulüp tarafından karşılanır. Gözetmen yelekleri organizatör tarafından verilir. Gözetmen föyleri, yarışma programı, start listesi ve gerekli telefon listeleri direktör tarafından temin edilir ve dağıtılır.
Telsizler ve gerekli malzemeler (bayrak, kronometre, ışıklı start malzemesi, neticeler panosu, kalem, banner masa, sandalye vs.) organizatör tarafından temin edilir ve sağlam kullanılabilir şekilde imza karşılığı baş gözetmene teslim edilir ve yarışma sonrasında aynı şekilde teslim alınır.
Gözetmenlere, yarışlarda aldıkları görevler karşılığında, TOSFED tarafından belirlenen ve görev yapılan her gün için ödenmesi gereken harcırah ücretler, gözetmenlerin banka hesabına yatırılır.
Makalemin sonuna geldik. Aklınıza takılan başka soruları aşağıdaki yorum kutusundan bana iletebilirsiniz.
Selametle..
Araba merakım olsa gerçekten katılırdım çok güzel olurdu hobi olarak hemde canlı canlı izlerdim o atmosferi yaşamak nasıl duygu acaba 😊
İnanılmaz güzel bir duygu. Özellikle Formula1 yarışları çok daha heyecanlı oluyor.
Gözetmenlik değilde seyirci olarak bile olsa gelmeyi çok isterdim