Gelecekte popüler olması muhtemel sosyal medya araçlarının isimlerini hiç merak etmiş miydiniz? Bu yazımda sizlere gelecekte popüler olabilecek sosyal medya uygulamalarından bazılarını tanıtacağım.
Geçtiğimiz birkaç gün önce dünya nüfusunun yarısından fazlasının (%53’ü diye hatırlıyorum) sosyal medya kullanıcısı olduğunu duymuştum. Bu demek oluyor ki dünyanın yarısı vaktinin bir bölümünü sosyal medya araçlarını kullanarak geçiriyor. Resmen yatıp kalkıp sosyal ağlarda takılıyoruz. Hal böyle olunca da sosyal medyanın gücünü ve önemini iyi kavramamız gerekiyor.
Bu yazımda ilerde popüler olabilecek sosyal medya araçlarının bir listesini sizler için hazırladım. Artık nerede ve nasıl işinize yarar bilemem. Gözünüze kestirdiğiniz bir sosyal medya aracına yatırım yapıp popüler olmasını mı beklersiniz, yoksa kayıt olup sağda solda havasını mı atarsınız bilemem. Tek bildiğim; gelecekle ilgili yapacağınız tahminler, sizi olduğunuz zamanın ilerisine taşıyacaktır.
Evet, edebiyatımı da yaptığıma göre bahsettiğim listeye geçebiliriz.
Makalede Neler Var?
Gelecekte Popüler Olabilecek Sosyal Medya Ağları
Telegram
Listemin ilk sırasını Telegram uygulaması alıyor. 2013 yılında piyasaya çıkan Telegram uygulaması WhatsApp’a rakip olarak görüldü. Son dönemlerde yükselişi en hızlı olan uygulamalar arasındaki Telegram, uçtan uca şifreli sesli aramaları destekliyor. Ayrıca reklamsız ve abonelik olmadan ücretsiz kalmayı sonsuza dek vadediyor. Uzmanların bir bölümü WhatsApp’ın güvenlik konusundaki yetersizliğinden dolayı ilerde Telegram’ın daha popüler olacağını savunuyor.
MyOpportunity
MyOpportunity’i ilk defa duyanlardan mısınız? Peki, Linkedln sitesini duydunuz mu? Burada “hah onu duyduk işte” demeniz gerekiyor. Yoksa yazı tıkanacak.
Evet, Linkedln’i daha önce duyduğunuza göre yazıma devam edebilirim. MyOpportunity, Linkedln’ın rakipleri arasında görünen bir uygulama. MyOpportunity, işini geliştirmek, yeni müşteri ağı oluşturmak ve iş aramak için kullanılan, 85 milyon aktif kullanıcıya sahip dev bir sosyal ağ. İş hayatında profesyonellere ulaşmak isteyenlerdenseniz bu sitede yerinizi almanızı öneririm.
Care2
Care2, hayvan hakları, insan hakları, çevre, çocuk sağlığı ve refahı, eğitim, sağlık hakları, kadın hakları ve daha birçok toplumsal konuda duyarlı insanları birbiriyle buluşturmayı planlayan bir sosyal medya aracı. Kâr amacı gütmediğini duyduğum Care2’nun günümüzde 50 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Bu uygulamayı yapan bir Türk olsaydı, sanırım sloganını “Çare 2” yapıp sağda solda duvarlara fırçayla yazar ve reklam yapardı.
- Care2 sitesinde Müslümanlarla ve Türkiye’ile ilgili herhangi karalayıcı bir davranış yayınlandı mı rastlamadım.Böyle bir durum olduğunu biliyorsanız, yorum bölümünden bana yazınız. Çünkü, bazen duyarlı (!) geçinenler en duyarsızlar olabiliyorlar…
Geni
Faaliyetlerine 2012 yılında başlayan Geni, kullanıcıların kendi aile soy ağaçlarını oluşturması ve akrabalarını bir araya toplaması amacıyla yayın hayatını sürdüren bir sosyal medya aracı. Uygulama sayesinde mevcut akrabalarınızla irtibatta kalıyor ve yeni akrabalarınızı buluyorsunuz. Geni’nin şu anda 130 milyona yakın kullanıcısı bulunuyor.
Biz “aile soyağacı” kelimesini duyunca E-Devlet’den başkasını bilmeyiz arkadaş! İletişim kuramasak da E-Devlet bize kaç göbek geçmişteki dedemizi bulup getiriyor. Geni, sen buralarda yapamazsın, hadi git ötede oyna.
Bu yazım da ilginizi çekebilir: İngilizcenizi geliştirebileceğiniz ücretsiz mobil uygulama
Yazınızı sonuna kadar okudum ve güzel akıcı bir yazı hazırlamışsınız elinize sağlık hocam. Ayrıca telegram konusuna özel bir parantez açmak istiyorum. Telegram son zamanlarda gerçekten en çok kullanılan sosyal medya araçları arasında gösterebiliriz. Bence en önemli özellği de anonim bir şekilde mesaj atabilmek (:
Telegram’ı birkaç yıl önce duymuştum. Ama kullanmadım. Anonim olarak mesaj atmak gönderen için güzel ama mesaj alan için istenen bir durum olmayabilir. Kesin vardır onunla ilgili ayarlar kısmında ilgili kutucuk. Yeni bir bilgi öğrenmiş oldum. Teşekkürler yorumunuz için.
Son ikisini duymamıştı. Haklısınız. Ben bir 6-7 yıl önce instagtamın i sini bilmiyordum gerçi hala kullanmıyorum ama böyle sosyal ağların büyümesi çok hızlı oluyor.
Instagram kullanmamanız beni şaşırttı. Günümüzde pek kalmadı Instagram kullanmayan internet kullanıcısı. 😀
Telegram’ı daha önce duymuştum. Ama yazınıza yer verdiğiniz diğer 3 sosyal medya aracını hiç duymadım. Belki sizinde yazınızda anlattığınız gibi herkesin duyabileceği bir hale gelebilir.
Şimdilik alternatif olarak kullanılsada, son yaşanan çökme olaylarından sonra ve en önemlisi milyarlarca kullanıcının hesabını çaldıran büyük şirketlere olan güvenin sarsılması yavaş yavaş yukarıdaki listeyi alternatif olmaktan çıkarıp ön planda kalmalarını sağlıyor.
Türkiye’de tutması için dünyada kabul görmesi gerek. Türkiye yeniliğe hemen reaksiyon gösteren bir ülke değil. Zamanla tutma ihtimali yüksek sosyal medya araçları diyelim 😎
Açıkçası hiçbirinin potansiyellerini aşabileceğini düşünmüyorum. Yonja ve siberalem gibi arkadaşlık siteleri varken facebook birden patladı. Yani çıkış yakalayan ve tutacak proje hemen kendini belli ediyor.
Potansiyel olarak tutabilecek arama motoru oluşturmak isteyen Microsoft’u düşünün. Bir türlü arama motoru projesinin tutturamadı. Keza yandex. Hani zamanla Google’ın pastadaki payından kapacaktı? Potansiyelini ikisi de aşamadı. Gelecekte de başarılı olamayacaklar. Yukarıdaki sosyal medya araçları içinde aynısını düşünüyorum.
Tabii ki kişiler görüşlerim olduğunu tekrar vurgulayayım hocam. 🙂
Yorumunuzu okuyunca kendi fikrimden uzaklaştım. Dediğiniz gibi tutacak sosyal araçlar olsa şimdiye tutardı. Ülke olarak yeniliklere hemen reaksiyon göstermiyoruz. Ama yine de paylaştığım liste, popüler olması ihtimal sosyal medya araçlarının listesi. 😊
Telegramı ilk defa duydum ama araştırmak gerekiyor. Sanırım whatsapp ile aynı. Ama şu var tüm ücretsiz uygulamalar güvenlik açısından tehlikeli değil mi?
Böyle bir genelleme yapmak doğru olmaz. Eğer ücretsiz uygulamayı telefonunuza kurarken sizden izin/izinler istiyorsa o zaman uygulama sahibine bazı haklarınıza erişim izni vermiş oluyorsunuz. Bu durumda güvenlik sorununuz var demektir. Diğer türlü her ücretsiz uygulama zararlıdır veya güvenlik açısından tehlikelidir diyemeyiz.
geni, myopportunity ve care2’yi hiç duymamıştım.
Care2 çok hoş geldi kulağa indirip bakmak lazım bilinçli insanlara ihtiyaç var şu güzelim dünyada öğrenmek bilgilenmek güzeldir
Telegrama bir türlü alışamadım WhatsApp daha rahat ve basit geliyor yada çok uzun süredir kullandığım için ama ileride whatsapı tahtından edeceği kesin bence 🙂
Yazını okudum ve size katılıyorum. Hatta bundan 10 sene sonra ki nesil dönüp bize acıyacak 😀
My Oppurtunity ile aklımı çeldiğiniz için teessüf ederim ama tutucam kendimi, bakmıycam. Linkedln’e üyeyim, az çok aktifim de, o yetsin. Sosyal medya bizim gibi içeriklerini tanıtması gerekenler için çok önemli ama çok da yoruyor insanı. 3 gündür bir hamle başlattım, ekstra bir aktiflik, canıma okudu. Ama işe de yaradı o ayrı. =)
Hilal Hanım, aktiflik derken? Blogunuz için sosyal medya çalışması mı yaptınız?
Hep yapıyorum zaten, ama bazen bir atağa geçesim geliyor, daha çok yapıyorum.
Sosyal medyanın gücü tartışılmaz. Siteye ziyaretçi çekmek için yapılacak en mantıklı işlerin başında geliyor. Doğruyu yapmışsınız 😊
Telegrami ilk defa duydum . Bakalim sonumuz ne olacak :))
selam hocam. benim için şuan popüler olanlar bile popüler olmadığı için gelecekte popüler olanlarla hiç ilgilenmiyorum 🙂
Sosyal medya araçlarının kontrollü şekilde olmak kaydıyla kesinlikle kullanılmasından yanayım. Eksileri gözümüze batsa da artıları çok fazla. Yorumunuz için teşekkür ederim.
Güzel bir yazı olmuş. Ben telegramı 3 yıldır kullanıyorum ancak whatsapp gibi popüler değil. Özellikle kanal oluşturma özelliğini beğeniyorum.
Tamam bunlar gelecekte bir yerlere gelecek elbet ama bir gün bunlar da toz duman olup kaybolacaklar. Popülerlik bir yere kadar.
Telegram baya iyi bir uygulama watsapp güven sorunu yaşadıktan sonra 1-2 ay kullanmıştım. Watsapp dan daha iyi bence.
Ben hiçbirini kullanmıyorum bence bunlar yükselmeden facebook yeni platform çıkarır
Telegram, WhatsApp’a göre çok daha kaliteli ancak WhatsApp pazarlama tarafında çok başarılı oldu ve Facebook’a geçmesi ile önü kesilemez bir yükseliş gerçekleştirdi. Ben telefonuma WhatsApp’dan önce Telegram’ı yüklemiştim ancak kullanan az olduğu için WhatsApp’a geçtim. Gelecekte daha iyi yerlere gelmesi beni sevindirir zira kalite olarak hak ettiği değeri göremiyor. Aynı şekilde Linkedln’nin MyOpportunity karşısında başarısız olduğunu ancak daha fazla pazar payına sahip olmasından dolayı kullanıldığını düşünüyorum. Linkedln kendini geliştiremeyen itici bir sosyal ağ, ben kullanmaktan sıkılıyorum.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Faydalı bilgileri paylaştığınız için teşekkürler