Post Image
631

Tek Yönlü Valf Nedir?

Tek yönlü valf nedir ve çift yönlü valf ile arasındaki farklar nelerdir konusunda sizler için kısa bir yazı hazırladım. Umarım tek yönlü valfler konusunda faydalı bilgiler verebilirim.

Valfler, akışkan içeren tesisatlarda kullanılan mekanik elemanlardır. Koşula bağlı olarak açılıp kapanarak akışkan geçişini sağlar veya engellerler. Genellikle akışkan basıncının önemli olduğu sistemlerde basıncın yükselmesi halinde sistemden dışarıya akışkan tahliye etmek gerekebilir. Böyle durumlarda basıncı düşüren ya da acil bir durumda akışkan iletişimini kesen emniyet araçlarına valf deriz.

Tek Yönlü Valfler Nelerdir?

Tek yönlü valfler, püskürtme sistemlerindeki akışkan basıncını tahliye etmek için dren valfleri (drenaj) olarak kullanılır. Valfi açmak için, valf kovanına paralel olan kolu çeviririz. Valften geçen akışkan akışını tamamen durdurmak için, kolu valf kovanına 90 derece olacak şekilde çevirmemiz gerekir.

Tek yönlü valf parçaları örneği

Çift Yönlü Valf Nedir? Farkları Nelerdir?

Tek yönlü valfin çift yönlüden illa ki farklılıkları vardır. Tek yönlü valf, akışkan basıncını tek yönde tahliye etmek için kullanılırken iki-yönlü yönlendirme valfi, yüksek basınçlı akışkanları iki yönden birine yönlendirmek için kullanılır. Isıtmalı devridaim sistemlerinde, sıkışan havanın boşaltılması ve kullanılmayan, ısıtılmış akışkanların pompaya geri yönlendirilmesi için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, birden fazla tabancanın bulunduğu tesisatlarda da kullanılabilir.

Daha önce sizlere konuyla ilgili olarak Çek Valf nedir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri nelerdir? başlıklı bir yazı yayınlamıştım. Mutlaka bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim.

BENZER YAZILAR

Kimler Neler Demiş?

avatar
  Abone ol  
Bildir