Post Image
3210

Essay yazarken kullanacağınız 7 kelime

İngilizce’de essay yani kompozisyon yazmak, özellikle İngilizce hazırlık öğrencileri için zorlayıcı bir konudur. İngilizce kelime ezberlemek yetmez. Dilbilgisi kurallarına da hâkim olmak gerekir. Tabi kompozisyon yazma yeteneğiniz de bir miktar olmak zorundadır.

İngilizce essay yazmanın kolay yolları da vardır. Kullanacağınız kelime kalıpları ile giriş, gelişme ve sonuç paragraflarında kolaylıkla cümle kurabilir ve kompozisyon konusuna göre cümleler üretebilirsiniz. Hazır essay kalıplarını öğrendiğiniz takdirde kompozisyon yazarken anlam akışını kontrolünüzde tutmak ve bütünlük sağlamak kolay olacaktır. Tabi bir de sınavda ve önünüzde kelime sınırınız varsa hazır kalıplar ve kelimeler sizlerin yoldaşı olacaktır.

Okul sınavlarında essay yazmak hazır kalıplarla rahatlıkla kendinizi ve anlatmak istediklerinizi ortaya koymanıza yetecektir. Ama yazacağınız kompozisyon veya paragraflar akademik bir yayın için yazılacaksa, sizin daha gösterişli ve kaliteli kelimeler ve kalıplar tercih etmeniz gerekecektir.

Bende bu yazımda siz değerli Kenar Yazıları okuyucularına yazdığınız kompozisyonu daha akademik yapan 7 kelimeden bahsedeceğim. Hadi başlayalım…

Kompozisyonunuzu Akademik Yapan 7 Kelime

  • Indeed

Akademik yazılarda kullanılan ilk kelimemiz Türkçe’de “aslında, doğrusu ve gerçekten” anlamlarına gelen “indeed” kelimesidir. İngilizce bir zarf olan bu kelimeyi kullandığınızda, okuyucuya söylediğiniz şeyden yüzde yüz emin olduğunuzu düşündürecektir.

Örnek: Indeed, Yunus Emre was one of the most famous poets of his time.

  • Nonetheless

İngilizce kompozisyon yazarken cebinizde kendi söylediklerinizin daha doğru olduğunu kanıtlayabilmeniz için gerekli birkaç kelime olması gereklidir. Bu tür durumlar için kullanabileceğiniz güzel bir kelimedir “nonetheless”. Türkçe’de “buna karşın” anlamına gelir. Yazmış olduğunuz tüm karşıt yazılara rağmen kompozisyon boyunca savunduğunuz düşüncenin hala geçerli olduğunu belirtir.

Örnek: Their donation was quite small. Nonetheless, it was for a worthy cause.

  • Thus

Böylelikle, bu sayede, dolasıyla” gibi anlamları vardır. “Thus” sonuç cümlelerine başlarken kullanılabilecek kaliteli bir kelimedir.

Örnek: I crossed the finish line first, thus becoming the winner.

  • Furthermore

Düşüncelerinizi birbirine bağlayacağınız durumlarda kullanabileceğiniz ve “üstelik ayrıca, buna ek olarak” anlamlarına gelen mükemmel bir kelimedir. Yazdıklarınızın sonuna eklemek yapmak istediğinizde size tam yerinde yardıma gelecektir.

Örnek: Konya is a great place to visit because of its scenery. Furthermore, it has good weather on summer.”

(Konya mı? 🙂 )

  • Anomaly

Eğer seri şeklinde sonuçlarınız varsa ve sadece bir sonuç diğerlerine uymuyorsa bu bir “anomali, terslik ya da aykırılıktır”. Bir örnekle açıklarsak; bir kan testi yaptırdınız. Sonuç kağıdına not olarak ‘herhangi bir anomali saptanmamıştır’ ibaresi düşülmüş. Siz bu cümleden tüm kan değerlerinizin normal değerlerde olduğunu anlarsınız. Ama değerleriniz belirlenmiş standartların dışında ise, bir anomali mevcuttur.

Örnek: All of the results fit my theory, except for one anomaly, which appears to disagree.

  • Methodology

Akademik bir essay mi yazıyorsunuz? O zaman altıncı kelimemizle devam edelim; “methodology” Türkçe’de yöntem anlamına gelirken metodoloji olarak da dilimize girmiş bir kelimedir. Eğer kompozisyonunuzun bir argümanı varsa, bu argümana ulaşmak için hangi yöntemleri ya da yöntemi kullandığınızı ve bu argümanı şekillendirme yönteminizi methodology olarak adlandırmak kompozisyonunuzu daha akademik hale getirir.

Örnek: The methodology I used for this essay was complicated yet revealing.

  • Concur

Türkçemizde bir fikre katılmak ya da hemfikir olmak anlamına gelir. İngilizce bir tez veya akademik bir kompozisyon yazarken konunun uzmanlarının da sizinle aynı fikirde olduğunu belirtmek için “concur” kelimesini kullanabilirsiniz.

Örnek: A selection of academics concur that the results show and increase in city pollution.

İngilizcenizi geliştirebileceğiniz ücretsiz mobil uygulama

4
Kimler Neler Demiş?

avatar
2 Yorum
2 Cevap
0 Takipçiler
 
En çok tepki verilen yorum
En sıcak yorum dizisi
3 Yorum yapanlar
ŞeymaKenar YazarıFethi Son yorum yapanlar
  Abone ol  
Bildir
Fethi
Ziyaretçi
Fethi

İngilizceyi bu gidişle sayende öğreneceğiz hocam. 😀 teşekkürler yazı için.

Şeyma
Ziyaretçi
Şeyma

Yds’ ye hazırlanan biri olarak sayende yazılarından faydalanmış oluyoruz.Teşekkürler:)