WordPress yazılarınıza içindekiler tablosu ekleyerek yazılarınızın daha okunaklı ve profesyonel olmasını sağlayabilirsiniz. Bugün sizlere WordPress yazıları için içindekiler tablosu oluşturan WordPress eklentisinden bahsedeceğim.
Makalede Neler Var?
İçindekiler Tablosu Nedir?
İçindekiler tablosu hemen şu yukarda görünen tablodur. Yazılarınızın başında tabiri caizse içeriğin haritasını oluşturan kısımdır. WordPress yazı editörü ile oluşturacağınız yazılarınıza girdiğiniz başlıklara göre oluşur. Kullanıcıların aradıkları içeriği kolaylıkla bulmasına yardımcı olurken yazılarınızın daha profesyonel görünmesine de katkı sağlar.
İçindekiler Tablosunun SEO’ya Katkısı Olur mu?
WordPress içindekiler tablosu ile yazılarınızın akıcılığını sağlarken aynı zamanda yazı içerisine köprü bağlantılarda eklemiş oluyorsunuz. Yazı başlıklarınız makalenin başında tekrarlandığı için SEO’ya doğrudan katkısı da olmuş oluyor. Blogunuzun Google ve diğer arama motorlarındaki etkisini artırmak için WordPress içindekiler tablosu kullanmanızı tavsiye ederim.
İçindekiler Tablosu İçin Hangi Eklentiyi Kullanmalıyım?
Benim de bu yazıdan sadece 10-15 dk önce kullanmaya başladığım Table of Contents Plus eklentisini kullanabilirsiniz. Kullanımı oldukça kolay olan Table of Contents Plus eklentisinin Türkçe dil desteği de bulunuyor.
Kendi yaptığım eklenti ayarlarını sizlerle paylaşıyorum. Dilediğiniz gibi kendi ayarlarınızı oluşturarak özelleştirebilirsiniz.
Table of Contents Plus Ayarlarının Yapılması
WordPress’te eklenti kurmayı bildiğinizi varsayarak anlatıyorum; Eklenti kurulumundan sonra Ayarlar Menüsü altından TOC+ alt menüsüne tıklıyoruz ve eklenti ayar sayfasını açıyoruz.
TOC+ menüsüne tıkladığınızda karşınıza ilk açılan sayfa “Ana seçenekler” sayfası. Orayı kendi blogum için yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi ayarladım. Seçenekleri kaydetmeden önce “Gelişmiş” ayarları görebilmeniz için ‘göster’ butonu mevcut. Gelişmiş ayarlar kısmında herhangi bir değişiklik yapmadığım için resim eklemedim. Gelişmiş kısmı olduğu gibi bıraktım.
Table of Contents Plus eklentimizin ayarlarını bitirmeden önce son bir sayfamız daha var. Üst kısımda göreceğiniz “Site haritası” menüsüne girerek açılan sayfadaki ayarları kendinize göre yapabilirsiniz. Ben yukarıya kendi eklenti ayarlarımı paylaştım.
Table of Contents Plus Eklentisinin Kullanımı
Bahsettiğim eklentinin makalelerinizde görünmesi için iki farklı yöntem mevcut. İlk yöntem benim de kullandığım; tüm makalelerde içindekiler tablosunun görünmesini sağlıyor. Bunu ayar sayfasındaki “Ana seçenekler” kısmında bulunan ‘Aşağıdaki içerik türleri için otomatik kullan‘ bölümündeki ‘post‘ kutucuğunu işaretleyerek yapabilirsiniz.
Eğer içindekiler tablosunun sadece sizin istediğiniz makalelerde görünmesini istiyorsanız; yukarıdaki paragrafta bahsettiğim kutucuğu boş bırakın ve makalenin içerisinde gösterilmesini istediğiniz kısma şu kodu yapıştırın;
[.t.o.c.]
Dikkat! Kodu yapıştırırken yukarıda kod içerisine eklediğim noktaları kaldırınız.
Bu eklentinin işinize yarayacağını ve sitenizin SEO’suna katkı sağlayacağına inanıyorum. Şimdiden güle güle kullanın…
WordPress’deki ilk yazımı merak ediyor musun? İlgini çekebilir: Merhaba lan dünya!
Güzel anlatım ve emek için öncelikle teşekkür ediyorum. Fakat bu eklentinin etkinliği için çok fazla alt başlık h2 tagı kullanmak zorunda kalıyoruz doğru mudur?
Yok hocam. Diğer h taglarında da denedim. Oluyor. Hatta bazı yazılarımda mevcut. Kullanışlı bir eklenti. Beğendim.
Hukuk paylaşımlarının yer aldığı bir blogum var. Vatandaşlara yönelik olduğu için basit anlatımlı alt başlık çok. Uygun zamanda eklentiyi yükleyip senin gibi ayarlayacağım. SEO’ya katkısını buradan yazarım.
Çok iyi olur hocam. Şu ana kadar olumsuz bir durum olmadı, aksine faydalı bile oluyor. Bahsettiğin tarzdaki bloglar için çok yerinde bir tercih olur. Özellikle H1,H2, H3 kullandığında hem SEO hem de görüntü açısından çok kaliteli iş çıkıyor.
Ben de bir süre önce kullanmaya başladım. Arama sonuçlarında da direkt olarak sekmeye gidebilen link bırakıyormuş.
Evet. Eklentiyi kurmadan önce inceledim ve bende görmüştüm. Kendim tecrübe etmedim daha. Ama şayet doğruysa SEO için faydası büyük olur.
çok güzel anlatmışsınız tebrik ederim.
bilgilendirme için teşekkürler
Yorumunuz için ben de teşekkür ederim.
Şimdiye kadar neredeydi bu yazı cidden merak ediyorum. 😀 Tam bir rehber yazısı olmuş. Çok teşekkür ederim.
Rica ederim Yakup hocam. Faydalı olduysak ne mutlu…
Anlatım ve bilgi için teşekkürler
Rica ederim. Yorumunuz için ben de teşekkür ederim.
Webmasterların özellikle bir eğitim rehberi veya herhangi bir konu hakkında detaylı bir şekilde anlatmış olduğu konular hakkında önceden içindekiler eklentisi ile kullanıcılara fayda sağlaması ayrıca benimde beğendiğim bir durum.
Faydalı olabilirsek ne mutlu Osman hocam. Yorumunuz için teşekkürler.
Bu eklentiyi biliyorum. Detaylı bir şekilde anlatmışsınız. Eminim ki bir çok kişinin işine yarayacaktır. Ben bu işlemi manuel olarak yapıyorum. Bu eklenti özellikle de kelime sayısı fazla olan içerikler için çok faydalı olduğunu biliyorum.
Tüm bu işlemi manüel yapıyor olmanıza şaşırdım. Blogunuzda görmüştüm ve sizde bu eklentiyi kullanıyorsunuz diye düşünmüştüm. Manüel yapmanızın özel bir sebebi varsa (SEO vs.) bilmek isterim.
Bu konuda en iyi çözümü bu eklenti üretiyor. Her ne kadar artık güncellenmiyor(3 yıldır) olsa da WordPress’in son sürümünde halen sıkıntısız çalışıyor, sanırım bunu eklentinin bağımsız php yazılımına borçluyuz. Bende birkaç yerde bu eklentiyi kullanmıştım. Vikipedi tarzı uzun ve detaylı olarak üretilen içeriklerde Table of Contents Plus’ın kesinlikle olması gerekiyor, zira kullanıcıya içerikte hızlı gezinebilme imkanı sağlıyor.
3 yıldır güncellenmiyor olduğunu yeni öğrendim. Yorumunuz için teşekkür ederim.
Sanırım dediğiniz gibi bağımsız yazılıma sahip olması gelecek sürümlerde de Table of Contents’in kullanımına herhang bir sorun oluşmayacaktır. Eklentiyi kullanmaktayım ve kullanıcılar için kolaylık olduğunu düşünüyorum. Özellikle Google’dan gelenler için aradıklarını nokta atışı bulmalarına olanak sağlıyor.
uzun yazılar için içindekiler eklentisi çok işime yarayacaktır. Zaten sizde yazının en başında kullanmışsınız ve gayet başarılı. Okuyucuyu direkt olarak konuya yönlendiriyor ve okuyacağı yazıda neler olduğunu görebiliyor. Teşekkür ederim.
Rica ederim Abdullah hocam. Yorumunuz için teşekkür. Blogunuzda WordPress içindekiler eklentisi kullanmanızı tavsiye ederim.
Wordpreste kategori oluşturmayı Bi türlü beceremiyorum bu konudada Bi makale yazarsanız sevinirim çok açıklayıcı olmuş yazınız gerçekten
Tabi ki yazarım. Yorumunuz için teşekkürler.
Gerçekten baya işe yarar bir eklenti bu
çok güzel bir öneri olmuş. Yazılarda hep gözüme çarpan bir olaydı, ben de kullanacağım 🙂
Sormak istediğiniz bir soru olursa çekinmeyin. Güzel bir eklenti. Blogunuzu ilgiyle takip ediyorum. Blogunuzdaki makalelerin akıcılığına katkı sağlayacaktır.
Sizin sitenizde gördüğümde acaba alt başlıklara acaba tek tek kendisi mi ekledi linkleri diye düşünmüştüm. Teşekkür ederim eklenti için. Kendi sitemde de kullanmayı düşünüyordum. Bunu eklemek çok zahmetli olmasa da zaman alan bir işlem. Seo açısından içindekiler tablosu eklemek ne kadar etkili bilmiyorum ama makaleleri daha okunaklı yaptığı kesin. 1000 kelimelik uzun makalelerim için ihtiyaç oluyor. WordPress 5 için de desteği varsa eğer mükemmel olacaktır.
Bu arada sitenizim tasarımı oldukça güzel. Çok beğendim. İçerikleri de dikkat çekici. Uzun süredir emek verildiği belli. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum. İyi günler.
SEO için illa ki olumlu etkisi oluyor. Makale içinde kendi sitene link vermek gibi bir şey. Artıları oldukça fazla… Kullanmakta fayda var diyebilirim.
Blogumla ilgili yorumlarınıza ayrıca teşekkür ederim. Bu tip geri bildirimler beni mutlu ediyor. Sağolun. 😊
Benim de kullandığım eklentilerden bir tanesi. En sevdiğim yanı ise Google arama sonuçlarında diğer sitelere göre farklı bir şekilde sizi gösteriyor. Aranan kelime ve başlık uyumu yakalanırsa direk sonuçlarda link sağlanıyor.
Haklısınız. Bir süre takip ettim ama bahsettiğiniz arama sonuçlarındaki yansımasını görememiştim. Geçtiğimiz birkaç gün önce bir aramada görebildim ve eklentinin faydasını bir kez daha anlamış oldum. Yorumunuz için teşekkürler.
Dostum çok teşekkürler mutlaka bu eklentiyi kullanmalı serp’de etkileyici olmak isteyenler.
Merhabalar öncelikle;
1. Sorum Gezi blogu sitemde daha önce var olan üst menüm şimdilerde ne yaptıysam görünmüyor. Alt menüde sıkıntı yok. Nasıl çözebilirim?
2.Sorum Yoast Seo eklentisi yüklü olduğu halde son güncelemeden diye tahmin ediyorum silindi. Tekrar yükle diyorum. Hedef klasörde var diyo. Bulamadım yardımcı olabilir misiniz ? Çok tşk ederim şimdiden. İyi çalışmalar dilerim.
Murat Bey merhaba,
1- Menüler kısmından menüleri kontrol ettiniz mi? WordPress paneldeki menüleri bir kontrol etmenizi öneririm.
2- Eklentiyi FTP’den kaldırmayı denediniz mı? FTP’den eklentinizin dosyasını silin. Sonra WordPress panelden Eklentiyi tekrar indirin ve etkinleştirin. Düzelecektir.
Eğer cevaplarım yardımcı olmadıysa tekrar yazarsanız başka yöntemler önerebilirim.
Çok Detaylı bir yazı olmuş aklımdaki tüm soruları cevaplandırdı bende kullanacaktım eklentiyi kurduma baya karışık fakat sayenizde öğrendim baya kolaymış
Bu eklenti gerçekten çok güzel ve çok işe yarıyor hem kullanıcı için hemde google için güzel bir görünüme sahip oluyorsunuz, bana göre googlede bu tarz içerikler daha çok dikkat çekiyor başlıkları site açıklamasınını altına getiriyor zenginleştirilmiş içerik mantığı ile kullanıcıya gösteriyor tıklamak için teşvik ediyor çünkü diğerlerinden farklı bir görüntü yaratıyor.
Evet, Halil Bey eklentinin faydalarını güzel özetlemişsiniz. Table of Contents Plus eklentisi, webmasterların ve okuyucuların yararına olan WordPress eklentilerinden. Kullanmak lazım.
Sizin sitenizde ve birkaç farklı sitede daha görüp beğendiğim tabloların adını da yine sizin sayenizde öğrenmiş oldum. Tema içinde gelen bir özellik olduğunu düşünmüştüm ama sonradan eklenebilen bir eklentiymiş meğer. Gerçekten de çok profesyonel duruyor ve okuyucu olarak nokta atışıyla direk istenen başlığa yönlendirmesi özellikle telefonda büyük kolaylık sağlıyor. Table of contents plus ayarları konusunda da buraya baş vurmak süreci tamamlamak için çok mantıklı görünüyor. Geniş bir zamanda bilgisayar başına oturup eklentiyi kurduğumda açıklamalarınıza rağmen yapamadığım kısımlar olursa bu defa sorularla tekrar uğrayacağım.
Eklentiyi kurarken ve kullanırken kafanıza takılan bir nokta olursa bana sorabilirsiniz. Yukarıdaki makalede elimden geldiğince Table of Contents Plus ayarları ile ilgili resimli ve yazılı anlatım yapmaya çalıştım ama yinede anlaşılmayan yer olabilir. Eklentiyi kuramadığınız/kullanamadığınızda geri dönüş yaparsanız eğer, buradaki yazıya da ekleme yapabilirim.
table of contents plus eklentisinin kullanımının faydalarını ben de görüyorum. bu tür çalışmalar makale yazarken oldukça zaman alsa da ilerleyen zamanlarda ziyaretçi sayılarını artıran ve gelirlerin de artmasını sağlayan eklentiler. kullanımında zarar olmayan bir eklenti. bunun gibi diğer eklentiler hakkında bilgi verdiğiniz yazılarınızı bekliyorum.
Zaman buldukça diğer WordPress eklentilerinden de bahsetmeye çalışacağım. Table of contents plus eklentisi blog sayfası sahipleri için kullanışlı bir eklenti. İşinize yarayacağından eminim.
WordPress sitem var, ben de bu eklentinin hangi eklenti olduğunu merak ediyordum. Şu an sitenizi incelerken karşılaştım. WordPress içindekiler tablosu eklentisi sayesinde uzun yazıların daha rahat okunabilmesini ve ziyaretçilerin direk aradığı bilgiye yönelmesini sağlayabilirim. Güzel anlatım için teşekkürler
Ben teşekkür ederim. İşinize yarayacak bir içeriği blogumda bulmuş olmanıza sevindim. 🙂
peki hocam ana sayfada nasıl gösterebiliriz hangi kodla yada nasıl?
Hocam anasayfada H1, H2… etiketlerini kullanıyor musunuz? Bunu sormam da ki amaç eklentinin yazı içerisindeki H etiketlerini yani yazı içerisine koyduğunuz başlıkları görerek listeleme yapıyor olmasıdır. ana sayfada böyle bir listelemeye neden ihtiyacınız var onu tam olarak anlamadım. Biraz daha detaylı anlatır ve internet adresinizin bilgilerini yorumunuza eklerseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Ne yaptıysam eklentiyi çalıştıramadım.
Merhaba. Nasıl bir problemle karşılaşıyorsunuz biraz detay verirseniz belki yardımcı olabilirim.
Merhabalar yazınız için öncelikle teşekkür ederim çok detaylı yazmışsınız ama ben daha yeni kullanmaya başladığım için tam hakim değilim wordpresse ve H etiketlerini tam olarak nereye koyacağımı bulamadım. Denedim ama çıkmadı. Bu konuda aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
Şevval Hanım merhaba. H1, H2 vs. etiketleri koymanıza gerek yok. İçindekiler tablosu, yazı içerisinde kullandığınız başlıklardan oluşuyor. O sebeple ayrıca bir H etiketi kullanmanıza gerek yok. Eklenti yazınızın içindeki alt başlıklardan içindekiler listesini hazırlayacaktır.
İlk olarak Table of Contents Plus eklentisini yükleyin ve yukarıda resimli anlattığım ayarları yapın.
Eğer içindekiler tablosunun her sayfada görünmesini istiyorsanız; WordPress panelinizdeki eklentinin ayar sayfasına girin.i “Ana seçenekler” kısmında bulunan ‘Aşağıdaki içerik türleri için otomatik kullan‘ bölümündeki ‘post‘ kutucuğunu işaretleyin. Böylelikle her yazınızın içeriğinde içindekiler tablosu oluşacak.
Çok teşekkür ederim. Sayesinizde yazılarımda başlık düzenlemesi yapmadığımı da farkettim o yüzden olmuyormuş 🙂 aylardır kafamda olan forma geldi çok teşekkür ederim. emeğinize sağlık.
Rica ederim Şevval Hanım. “H” etiketleri blog yazılarımız için çok önemli. Yazılarınızdaki başlıkları düzenledikten sonra Google Console’da tekrar dizine getirme isteğinde (eski ismi Google gibi getir) bulunmanızı öneririm. Google sıralamalarınız olumlu yönde etkilenecektir. İyi çalışmalar.
Merhabalar, eklentiyi kurdum fakat tabloda > işareti çıkıyor ve ben bunun çıkmasını istemiyorum. ne yaptıms sorunu çözemedim bu konuda ne yapmam gerekiyor. Sizin sitenizde ki gibi bir görünüm istiyorum.
Merhabalar hocam nasılsınız
1.0 başlık
1.1 iç başlık
1.2 başlık
bunun gibi nasıl yapabilirim?
Merhaba,
Yazı içeriğinde detaylı olarak anlattım. Eklentiyi kullandıktan sonrası sizin metin editöründe başlıkları belirlemeniz kalıyor geriye bir tek.
Hocam ben yaptım eklentiyi kurdum, numaralandırma yaptım ancak. Sırası ile 1,2,3 gösteriyor.
H1’den H6’ya kadar da işaretledim ama olmadı.
Metin editöründe de bir resim gönderebilirseniz bana sevinirim.
Merhaba, yukarıda resimde bahsettiğim ayarları yapar ve metin içerisinde başlıkları H etiketlerine uygun şekilde “başlık” olarak belirlerseniz eklenti otomatik olarak yazıyı yayınladığınızda kendisi içindekiler tablosunu oluşturacaktır.