İTÜ Kariyer Zirvesi, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin çeşitli sektörlerden firmalarla bir araya geldiği kariyer etkinliğidir. Bu yazımda kısa ismi İKZ olan etkinliklerin bu yılki programından ve düşüncelerimden bahsedeceğim.
İTÜ Kariyer Zirvesi yani İKZ, her yıl birçok sektörden firmayı İTÜ Ayazağa Kampüsü ve İTÜ’nün çeşitli fakültelerinde öğrencilerle bir araya getiriyor. “Yeteneğe Dokun” sloganıyla yola çıkan İKZ, İTÜ öğrencilerinin kariyer ve staj konularında bilgilenmelerine olanak sağlarken, nitelikli eleman ihtiyacı olan firmaların da İTÜ’den öğrenci bulmalarına imkan sağlıyor.
Makalede Neler Var?
İKZ 2019 Ne Zaman Yapılacak?
İTÜ Kariyer Zirvesi ‘nin bu yılki etkinliği 18-21 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Etkinliğin başlama düdüğü Ayazağa Kampüsündeki merkezi derslik binasında üflenecek. İKZ 2019 etkinliği, 19 Şubat tarihiyle birlikte İTÜ öğrencileri ile firmaları çeşitli fakültelerde bir araya getirmeye devam edecek.
- Merkezi Derslik (18 – 19 Şubat)
- Elektrik Elektronik Fakültesi (19 – 21 Şubat)
- İnşaat Fakültesi (19 – 20 Şubat)
- Kimya – Metalurji Fakültesi (19 – 20 Şubat)
- Maden Fakültesi (19 – 20 Şubat)
- Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi (19 – 20 Şubat)
- Makine Fakültesi (19 – 20 Şubat)
- İşletme Fakültesi (19 – 20 Şubat)
- Mimarlık Fakültesi (19 – 20 Şubat)
İKZ’de Hangi Etkinlikler Var?
İTÜ Kariyer Zirvesi her sene olduğu gibi bu sene de firma ve öğrenciler arasında interaktif bir bağ kuracak. Etkinliğe katılan bazı firmalarca iş ve staj mülakatları yapılırken, isteyen her öğrenci örnek olay çalışmaları ve firmalar tarafından yapılan sunumlar ile interaktif oturumlara katılabilecek. Aynı zamanda etkinliğe katılanlar çeşitli ödüller kazanabilecekleri eğlenceli atölye çalışmalarına da katılabilecekler (daha önce arkadaşlarım Vestel telefon kazanmışlardı 🙂 ). Tabi her etkinliğin olmazsa olmazı “tea & talk” stantları da alanlarda olacak.
İKZ’ye Katılmadan Önce Ne Yapmalıyım?
- Öncelikle ders saatlerinize uygun bir program yapın ve görüşebildiğiniz kadar firma yetkilisi ile görüşün.
- Firmalara soru sormaktan çekinmeyin.
- Atölye çalışmalarına katılmaya çalışın.
- Sunum ve oturumlara vakit ayırabilirseniz sizin için faydalı olacaktır. Sıkılırsanız da bir kenarda uyursunuz.
- İş ve staj mülakatları için firmalara talepte bulunun. Okuldan mezun olmadan kesinlikle mülakat tecrübesi edinmeye çalışın!
- Firmaların dağıttığı promosyonlardan mutlaka alın. Arkadaşlarınıza “şu firma USB veriyor, bu firmada kupa bardak gördüm” diye istihbarat paylaşımları da yapın. 🙂
BONUS: İTÜ Kariyer Sayfasından CV oluşturun ve etkinlik öncesi iş, staj mülakatları için başvuru kovalayın.
Kişisel Görüşlerim
Geçtiğimiz sene düzenlenen İKZ 2018’e bir mezun olarak katılmıştım. İKZ’nin ilk gün etkinliklerine yetişemesem de etkinliklerin ikinci gününde Gümüşsuyu Yerleşkesine gelen firmalarla tek tek tanışma imkânım oldu. Etkinliğe 20-21-22 Şubat 2018 tarihlerinde katıldım. Gümüşsuyu Yerleşkesinde ilk iki günümü, İTÜ Maslak Kampüsünde de son günümü değerlendirdim.
Coşkunöz Holding, Arçelik ve Baymak ile iş mülakatı yaptım. Coşkunöz ile olan mülakatım stajyer aradıkları için oradayken sonlanmıştı. Arçelik daha sonra maille olumsuz döndü. Baymak da ben üretim mühendisliği diye tuttururken bana satış mühendisliği teklif etti, orası da olmadı. “Hayırlısı olsun” dedik…
Tüm bunları niye anlattım?
Şimdi İKZ 2019’un etkinlik sayfasını inceledim. Tabi hemen akabinde İKZ 2018’inkini de inceleyip karşılaştırma yaptım.
Kariyer etkinliklerine lisans hayatım boyunca hep katıldım. Sürekli “biz size döneceğiz” diyen İK çalışanları, kendi firmalarını anlatıp, reklamlarını yaptılar ve gittiler. Dönen falan olmadı…
İlk defa geçen sene bir kariyer zirvesinde umduğumu bulmuştum. Etkinliğe katılan bazı firmalar, staj ve iş için yerinde mülakat yapıyorlardı. Bu muhteşem bir şeydi. En azından CV gönder, test yap, … tüm bunların sonunda muhatap alınacağın bir İK bekle süreçleri yoktu. Başvur ve direkt okuldaki boş bir sınıfta kanlı canlı bir mülakata katıl! En azından konuştuğunuzu dinleyen birileri vardı.
Biraz önce geçen senenin katılımcıları ve programı ile bu seneyi karşılaştırdığımı söylemiştim. Bu seneye baktığımda iş ve staj mülakatı yapan firma sayısında ciddi oranda azalma fark ettim. Bu senenin programında grup mülakatı etkinliği göremezken, örnek olay çalışması yapacak firma sayısında da ciddi oranda azalma olduğunu gördüm. Atölye çalışması 11 iken 3’e, tea & talk etkinlikleri 28 iken 2’ye, örnek olay çalışmaları da 10 iken 3’e düşmüş…
İKZ gibi bir etkinliği gerçekleştirmenin ne kadar zor olduğunu aşağı yukarı tahmin edebiliyorum. Geçmişten şimdiye kadar da bu ve buna benzer etkinlikleri düzenleyenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Benim bu yazıyı yazmamdaki amaç; geçen seneki etkinliğin ardından tam “bir şeyler değişecek” derken, bu seneki etkinlik takvimini görünce yine hayal kırıklığına uğramamdı.
Geçen senenin etkinliklerinde “firmalar için yerimiz kalmamıştır, ilginize teşekkür ederiz” yazısı yazacak kadar dolu bir program hazırlanmışken, geçen sene çıta yükseltilmişken, bu sene neden böyle bir etkinlik oluşturulmuş onu merak ettim…
Yanlış anlaşılmasın! Öğrenciler;
- firmaların kendilerini tanıtmalarından çok; kendilerinin dinlenmesini,
- sektörü anlamaktan çok; kendilerinin anlanmasını,
- reklam yapıp, promosyon dağıtıp giden firmalardan çok; mülakat yapan, staj imkanı sağlayan firmaların gelmesini,
- firma yetkililerinin “biz size dönerizlerini” değil, ciddi anlamda geri dönüş sağlamalarını istiyorlar.
Anlaşıldığımı umuyorum. Öğrenci kardeşlerim için lay lay lom ile geçen değil de ciddi anlamda kendilerine bir şeyler katacakları bir etkinlik olması dileğiyle…
Bu sene kariyer zirvesinde etkinlik sayısı ciddi oranda azalmış. Bu durum üzücü. Firmalar mı ilgisiz yoksa biz mi bu sene ilgisiz kaldık anlamadım. Geçen sene ile ilgili söylediklerinize katılıyorum. Geçen sene daha dolu geçmişti.
Maalesef, bu sene böyle olmuş. Bu tür organizasyon ve etkinliklerin sayısı da içeriği de artırılmalı. Makinistanbul gibi diğer organizasyonlarımız da var. İnşAllah onlar daha faydalı geçer.