Post Image
1290

Haftanın Günlerindeki Hikmetler Nelerdir?

Haftanın günlerindeki hikmetlerin neler olduğunu hiç düşündünüz mü? Dini kaynaklarımızca öğrendiğim bilgiler doğrultusunda haftanın günlerinde hâl ve hareketlerimizde bizler için neyin faydalı ve zararlı olacağını bu makalemde sizler için yazıyorum.

Haftanın Günleri ve Hikmetleri

Pazar

Pazar günü, ülkemizde resmi tatil günü olarak kabul edilen ve haftasonu günlerinden sonuncusudur. Resûlullâh (s.a.v.) Efendimize pazar günü hakkında soruldu; cevâben buyurdular ki: Ağaç dikip, îmâr işlerini tedvir etme günüdür. Çünkü Cenâb-ı Hâlik Te‘âlâ dünyâyı yaratmağa ve îmâr etmeğe pazar günü başlamışdır. (tedvir: yönetme, çekip çevirme)

Pazartesi

Pazartesi günü, ülkemizde hafta başının ilk günüdür. Genelde iki günlük haftasonu tatilinden çıkılan ve iş, okul vs. koşturmacalarının başladığı ilk gündür. Bu yüzden halk arasında “pazartesi sendromu” diye bilinen, haftaiçi yapılacak koşturmacaları düşünmekten haftasonu tatilini psikolojik açıdan tatil değil de sıkıntıya çevirme durumunun oluşmasına neden olan gündür.

Dini kaynaklarca da pazartesi günü, sefer ve ticâret günüdür. Peygamber Efendimize (s.a.v.) pazartesi günü hakkında soruldu; cevâben buyurdular ki: Pazartesi günü, sefer ve ticâret günüdür. Çünkü Şu‘ayb (a.s.) pazartesi günü sefer etti de ticâretinde kazancı bol oldu.

Salı

Dini kaynaklarca salı günü kan günü olarak betimlenir. Çünkü Âdem (a.s.)’ın oğlunun kardeşini salı günü öldürdüğü yazılır. Yine o gün Cercis, Zekeriyyâ (a.s.), Yahyâ (a.s.) ve oğlu, Fir‘avn’un karısı Âsiye bint-i Müzâhim ve Benî İsrâîl’in bakarası (ineği) katlolundu.

Resûlullâh (s.a.v.) salı günü hacamat yaptırmaktan kaçınmamızı şiddetle söylemiştir. Çünkü o günde öyle bir saat vardır ki kişi hacamat yaptırırsa kanı durmaz. Genellikle de kişi kan kaybından ölene kadar kanının akmaya devam edeceği söylenmiştir.

Yine salı günü İblisin yeryüzüne indiği, cehennemin yaratıldığı ve yine o gün Eyyûb (a.s.)’ın derde tutulduğu dini kaynaklarca yazmaktadır.

Çarşamba

Çarşamba günü, meşakkat ve azâb günüdür. Çünkü o gün Firavun ve kavmi boğuldular, yine o gün Ad, Semûd ve Sâlih (a.s.)’ın kavmi helâk oldular.

Ayrıca çarşamba günü tırnak kesmek yasaklandı. Çünkü çarşamba günü tırnak kesmek abraslık îrâs eder (deriyle alakalı olan alaca hastalığı). Bazı kimselerce de çarşamba günü hasta ziyâretinin mekruh olduğu söylenir.

Perşembe

Perşembe günü, hâcetlerin (gerekliliklerin) yerine getirildiği gündür. Eski dönemlerde sultânların huzûruna çıkmak gerekiyorsa perşembe günü çıkılırdı. Çünkü İbrâhîm (a.s.), Mısır melîkinin huzuruna perşembe günü çıktı, hâcetini gördü ve Mısır melîki ona Hâcer’i hediye eyledi.

Cuma

Cuma günü, nikâh günüdür, Âdem (a.s.) ile Havva, Yûsuf (a.s.) ile Züleyhâ, Mûsâ (a.s.) ile Şu‘ayb (a.s.)’ın kızı, Süleyman (a.s.) ile Belkıs, ve Resûlullâh (s.a.v.) de Hâdice ve Âişe (r.anhümâ) ile cuma günü nikahlandılar.

Kaynak: Hz. Mahmûd Sâmî Ramazanoğlu (k.s.), Yûnus ve Hûd Sûreleri Tefsîri, 8.s.

24
Kimler Neler Demiş?

avatar
15 Yorum
9 Cevap
0 Takipçiler
 
En çok tepki verilen yorum
En sıcak yorum dizisi
15 Yorum yapanlar
mertKenar YazarıAndroid seruveniOğuz CanSwarowski Son yorum yapanlar
  Abone ol  
Bildir
Yaşar
Ziyaretçi
Yaşar

Haftanın günlerinin faziletleri arasında bence en önemli gün biz müslümanlar için Cuma günüdür. Cuma günü bizler için bir bayram olmalıdır. Bu gün gusül etmek, güzel kokular sürmek, namaz gitmek en önemli faziletleri arasında yer almaktadır. Resulullah efendimiz (SAV) özen göstermiştir. Bu gün koku sürmek haftanın diğer günleri koku sürmekten daha faziletlidir.

Ali
Ziyaretçi
Ali

Her günün kendine özgü güzel bir anlamı varmış bugüne kadar hiç bu şekilde düşünmemiştim. Demek ki daha fazla okumak gerekiyormuş. Güzel yazınız için teşekkür ederim.

Can
Ziyaretçi
Can

Güzel bilgiler gerçekten. Her birimizin az çok duyduğu ama kaynaklarıyla bilmediği bilgilerdi.

Nizamettin Gümüş
Ziyaretçi
Nizamettin Gümüş

Günlerin insanlar üzerindeki etkilerini yok saymak kabul edilebilecek bir şey değil. Üstelik inanan insanlar için hiç değil.

Efendimiz Aleyhisselam ne demişse ne yapmışsa onu örnek almaya devam edeceğiz.

Ben kuzgun
Ziyaretçi
Ben kuzgun

beni asıl meraklandıran günlerin isimlerinin neden böyle olduğu? farsçadan falan gelmişler galiba? bir yazı da bununla ilgili yazar mısın?

FakirYazar
Ziyaretçi
FakirYazar

Pazar ve Pazar Ertesi bir benzeri de Cuma ve Cuma Ertesi yani burada ertesi bir sonraki anlamında ancak salı çarşamba ve perşembe isimleri tam olarak nasıl geldiğini bilmiyorum. Normalde islami değerlere göre haftanın ilk günü pazardır. Cuma ve Cumartesi tatildir. Güzel bilgiler teşekkür ederiz.

cansu yılmaz
Ziyaretçi
cansu yılmaz

Bazılarını biliyordum da konunun bu kadar derin olduğunu burarda öğrendim teşekkürler.

fırat
Ziyaretçi
fırat

çok bilgilendirici bir bilgi teşekkürler admin bu tarz yazıların devamını bekliyoruz

Baransel POLAT
Ziyaretçi
Baransel POLAT

Merhaba bu kadar eğlenceli zaman geçirebildiğim bir sayfa olmamıştı. Nasıl teşekkür edeceğimi bilemediğim için reklamlarınıza tıklayıp ufak bir katkım olsun dedim.

Ali
Ziyaretçi
Ali

Güzel Bir Yazı Olmuş Teşekkürler

Swarowski
Ziyaretçi
Swarowski

Güzel bir konuya değinmişsiniz. Ancak haftanın günlerini pek anlamıyorum hep karıştırıyorum. Sizin bu konudaki düşünleriniz nelerdir?

Ali
Ziyaretçi
Ali

Çok Güzel Bir Konuya Değişmisiniz Yazınızın Hakkını Vermişsiniz Teşekkürler

Oğuz Can
Ziyaretçi
Oğuz Can

pazar günü için cevâben buyurdular ki: Ağaç dikip, îmâr işlerini tedvir etme günüdür.

Peki kaç kişi ağaç dikiyor 🙂 Dikilen ağaçları sökenler var. Rabbim canlıyı inciltme diye buyurdu. Ağaçlar bitkilerde canlı ne kadar sahip çıkıyoruz ki.

Android seruveni
Ziyaretçi
Android seruveni

Bi esnaf olarak pazartesiyi seviyorum gerçekten ticaret bereket günü yeni haftaya bismillah deriz hep

mert
Ziyaretçi
mert

Pazartesi benim lanetli günüm gibi oluyor