Ne kadar kesinliği tartışılsa da Konya, birçoğumuzun inandığı gibi Belde-i Muhayyere‘dir. Peygamber Efendimiz (SAV)‘e hicret için sunulan 3 yerden biri olarak bilinen Kın Nesreyn (Konya), Dünya tarihinde her dönem etkin bir konuma sahip olmuştur. Muhyiddin-i Arabî Hazretleri’nin 1000 sene önce yazdığı Fütuhatı Mekkiye kitabında, “İnsanlık fetret dönemine girecek ve kurtuluş Konya’dan başlayacaktır” cümlelerinin bulunduğu da söylenir. Bilinen en eski Cilâlı Taş Devri kalıntılarına sahip şehir, Selçuklu Devleti‘ne de başkentlik yapmıştır. Mevlânâ Muhammed Celâleddîn, bilinen adıyla Mevlânâ Celâleddîn-î Rûmî ve Şems-i Tebrîzî Hazretleri başta olmak üzere binlerce Allah dostunu bağrında barındıran Konya, Hz. Mevlânâ’nın “gel, ne olursan ol yine gel…” cümleleriyle hoşgörü timsali olmuştur.
Şimdilere geldiğimizde, onca güzelliğine rağmen Konya, öyle saçma, öyle cahil cümlelerin içinde geçer olmuştur ki, resmen karalama kampanyaları ile Mevlânâ Diyarı, bilinçaltılarında yeni yer tutturulmaya çalışılmaktadır.
Özellikle Konya dışına çıkanlar ya da dışarıdan gelmiş bir dostuyla sohbet edenler duymuşlardır bu cümleyi; “Konya en çok alkol içilen şehirmiş?”
Bakmayın cümlenin sonuna “soru işareti” koyduğuma. Aslında soru gibi görünen cümlenin altında, cahillikten kaynaklanan bir hesap sorma vardır. Başkasından duyduğunu karşısındakine yönelten ve cevap aramaktan çok karşıdakini küçük düşürme çabasına giren bir hesap sorma!
Aslında cümleyi kuran kişi her gün başına oturduğu bilgisayarından ufak bir araştırma yapsa görecektir kurduğu cümlede kullandığı tek harfin yanlışlığından doğan büyük cahilliği!
Konya, Türkiye’nin en çok alkol içicisi değil, tüketicisidir. Kullandığım iki kelime arasında dağlardan daha büyük farklar vardır.
Konya’nın Tekel fabrikasına sahip olması, Ankara’da üretilen içkinin Konya’da depo edilmesi ve Türkiye’de kolonya üretiminde lider konuma sahip olmasıdır insanları yanılgıya düşüren. Sağlık Bakanlığı kayıtlarına bakıldığı zaman alkolün içki olarak kullanımında Konya en alt sıralardadır.
Uzun lafın kısası; Konya alkol içicisi değil, tüketicisidir. Bilesiniz ki, bana bu cümleyle gelene artık gülümsemekten başka cevap vermiyorum. Türbesi Konya’da olan Nasreddin Hoca gibi tebessümü en iyi biz biliriz 😉
Allah, çarşınıza pazar versin. Selametle..
Mehmet Akif Kütük
Böyle bir konuyu ele aldığınız için size ne kadar teşekkür etsek azdır. Kaleminiz dert görmesin Mehmet Bey.
çok güzel hoş yazmışsınızda bi konyalı olarak konya halkı kadar mevlanaya zıt düşen bi halkta görmedim ben , hoşgörü sıfır hani mevlana şehriydi nerede hoşgörü ?
Bizleri bilgilendirdigin icin tesekurler.
konyalıyım ben hergün içiyorum çevremdeki herkes içiyor niye üzerinize alınıyorsunuz ki? Allahtan korkmuyorsunuz kuldan korkuyorsunuz
Yazıyı siz tamamen üzerinize alıp, başka konulara sapmışınız. Bahsettiğiniz anlamı çıkarmak hayli güç olsa gerek. Allah’tan korkmuyoruz mu demişim? Konu dışı bir yorum. Dar ve kendi pencerenizden bakmışınız.
Mehmet Akif bey elinize yüreğinize sağlık. İnsanlarla tanışırken memleketimizi söylediğimizde karşımızdaki “Mevlana şehri ha” diyerek hayranlığını gösterirken hemen akabinde de “en çok alkol içen yer Konya’ymış” diyerek bunu bertaraf ediyorlar. Bunun için çok yerinde bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Teşekkür ederim Mustafa Bey. Meseleyi Konya ile sınırlamayıp geniş düşündüğümüzde nasıl bir karalama kampanyası olduğunu daha iyi anlıyoruz. Sadece Konyalılara değil, Müslüman olduğunu söyleyenlere göndermeler yapılıyor. “Hacı, hocası böyleyse, vay diğerlerinin haline” sözlerini sürekli tekrarlıyorlar.
Konya’nın manevi yerini ve değerini anlatarak yazıya başlamak ve Konya halkının böyle bir rahmet ikliminde alkol tüketicisi olamayacağının sübliminal mesajını verip işin doğrusunu anlatarak yazıyı sonlandırmak yazıyı harikulade yapmış.
Konya’nın Belde-i Muhayyere olması ve Ibn-i Arabi’nin Konya ile ilgili sözlerini ilk defa okudum. Allah razı olsun.
Selamlar sevgiler..