Post Image
9103

İTÜ Ders Kayıt işlemleri için püf noktalar

İstanbul Teknik Üniversitesi‘nde (İTÜ) ders kayıtlarının olduğu günler, bazen dönem içinden daha streslidir. İTÜ‘de ders kayıtları bilgisayar ortamında yapıldığı için artık şanstan ziyade teknoloji ve taktik de önem taşıyor. Ama siz hiç telaş yapmayın. Çünkü artık taktik ve stratejiyle ders seçeceksiniz.

İTÜ mezunu ve geçtiğiniz yollardan daha önce geçmiş biri olarak sizlere İTÜ ders kayıtlarında sizi bir adım öne geçirecek birkaç ipucu vereceğim. Hadi başlayalım…

Dersi Açan Hocayı Tahmin Ediyoruz

Önceleri ders seçimi yapılırken dersi açan hocayı da görebiliyorduk. Tahminimce; ders kaydında bazı hocaların dersleri çabuk doluyor diye bu uygulamayı kaldırdılar. Yani şu an ki halini aldı.

Şimdi biz de İTÜ ders kayıt sayfasının geçmiş yıllarda kayıtlara girmiş ekran görüntülerinden çıkarım yapacağız. Böylelikle dersine girmek istediğimiz hocanın dersini seçebilmek için şansımızı yükselteceğiz.

Web Archive, internette sitelerin ekran görüntülerinin kayıtlarını tutan bir web sitesidir. Bu siteden nasıl yararlanırız?

  • Web Archive sitesinde geçmiş yıllarda İTÜ ders programları sayfasını buraya tıklayarak açıyoruz. Açılan ekranda 2010 yılından beri alınmış web arşiv kayıtları mevcut.
  • Buradan dersi açan hocanın isminin göründüğü yıllardan birine gidiyoruz. Mesela, 2016 yılında Bahar dönemi için açılan dersleri görebilmek için, tarih cetvelinden 2016 yılını ve takvimden de 18 Ocak’ı seçiyoruz. Sonrasında açılan sayfadan ne yapmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz…
  • İyi de tüm bunlar işimize nasıl yarayacak” dediğinizi duyar gibiyim. Burada yapacağımız taktik şöyle; İTÜ’de ders açan öğretim görevlileri genelde dersleri yıllardır hep aynı sınıflarda veriyorlar. Siz dersini almak istediğiniz hocanın geçmiş yıllarda ders verdiği sınıfını tespit edip, bu yıl dersi o sınıftan seçeceksiniz. Yani, 2016’da A201 sınıfında ders açan hoca yüksek ihtimalle bu sene de o sınıfta ders açmış olacaktır. Öğrenci olduğum dönemde denediğim tüm hocaları tutturmuştum 🙂
İTÜ Derskaydı için ihtiyacımız Web Archive ekran görüntüsü

Ders Programımızı Hazırlıyoruz

Biraz önce hangi hocadan ders alacaksanız onu nasıl bulacağınızı gösterdim. Şimdi sıra geldi size uygun ders programını hazırlamaya. Bu konu için internette bulabileceğiniz iki faydalı uygulamadan bahsedeceğim.

Birinci; “İTÜ Programcı” uygulaması. Bu uygulamayı bilgisayarınıza indirerek kolayca ders programınızı oluşturabilirsiniz. Tırnak içine aldığım iki kelimeyi arama motoruna yazmanız detaylı bilgiye ulaştıracaktır sizi.

İkincisi; “İTÜ Scheduler” uygulaması. Bu uygulamayla ders programınızı online web üzerinden yapabiliyorsunuz. İTÜ Scheduler uygulamasının kullanımı ile ilgili yine nette daha önceden yapılmış güzel bir anlatım var. Bende anlatım yaparak çöplük oluşturmayım.

Bir zamanlar bir de “İTÜ Şenlikçi” vardı ama şimdi baktım sanırım alan adını kaptırmışlar, site patlamış. Geçmiş olsun diyelim.

Saatlerimizi Ayarlıyoruz

Operasyon öncesi saatlerini ayarlayanları filmlerden görmeye alışığızdır. İTÜ’de ders kaydı yapmak da en az o aksiyon filmleri kadar heyecanlı geçiyor. O zaman hiç lafı uzatmıyor ve saatlerimizi ayarlıyoruz. Nasıl mı?

Daha önceden denemiş ve başarılı olmuş biri olarak size Atom Saatini öneriyorum. Buraya tıklayarak gideceğiniz bağlantıda karşınıza bir saat gelecek. Efsane değilse, bu saatin İTÜ SİS‘in saatiyle saniyesi saniyesine aynı olduğu söylenir. Ders seçimi yapacağınız gün bir sekmede bu saati açıyoruz. Ders kaydı günü CRN dolduracağınız sayfaya gireceğiniz tam saniyeyi bilgisayarınızın saatine bakmaktansa, buradan görüp de yapıyorsunuz. Sistem açıldığı anda tıklayıp içeriye girme şansınız da artmış oluyor.

Buraya 5 kavanoz bal 49.90 diye bir reklam alsaymışım iyi olurmuş.

DİPNOT: Arkadaşlar, tüm bu yazdıklarımı kendim tecrübe ettiğim için sizlerle de paylaşmak istedim. Ama işler hesapladığınız gibi gitmezse herhangi bir sorumluluk kabul etmem, söyleyim 🙂 Ama yazdığım püf noktaların sizlere faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Mutlaka Bakın: İTÜ Ders Programı Hazırlama Rehberi

Ders seçimlerine kadar bu yazıyı takip edin, üzerinde çalıştığım birkaç konu var. Halledebilirsem onları da eklerim. Sizlerin sormak istediği veya yazıya eklememi istediği bir konu varsa yorum olarak yazabilirsiniz.

Şimdiden hayatınızda başarılar dilerim.

Allah (C.C.), çarşınıza pazar versin. Selametle…

7
Kimler Neler Demiş?

avatar
3 Yorum
4 Cevap
0 Takipçiler
 
En çok tepki verilen yorum
En sıcak yorum dizisi
5 Yorum yapanlar
başka bir dostKenar YazarıBir Dostbi mezunBuket Son yorum yapanlar
  Abone ol  
Bildir
Buket
Ziyaretçi
Buket

Bu sene hocalar ilan edildi 🙂 Ama yine de teşekkürler güzel bir yazı olmuş.

bi mezun
Ziyaretçi

hayır ilan edilmemiş, öyle bir şey de olmayacak ayrıca. Bölüm derslerinde hocalar zaten bellidir, matematik fizik gibi derslerde isim olmaz.

Bir Dost
Ziyaretçi
Bir Dost

Sınıflar hep farklı olmuş, okul bunu da anlamış herhalde

başka bir dost
Ziyaretçi
başka bir dost

hoca bulma olayı benim için faydalı oluyor. bir kaç derse baktım ve bizde sınıflar aynı geçmişle. güzel yazı …